Tudomány

Prezi alapító: A magyar iskolarendszer nem nevel kreativitásra

Árvai Péter, a világhírű Prezi.com társalapító-vezérigazgatója sikerük titkát osztotta meg az érdeklődőkkel szerda este a Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Szervezetének meghívására a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Egy gombostűt sem lehetett leejteni a Budapesti Corvinus Egyetem nagyelőadójában, annyira nagy volt az érdeklődés Árvai Péter iránt. A Prezi.com társalapítója-vezérigazgatója a kreativitás és az oktatási rendszer összefüggéseiről, mint a siker egyik titkáról beszélt.

Árvai negyvenperces előadást tartott, majd a közönség kérdéseire válaszolt, amiket a Slido nevű alkalmazáson keresztül tehettek fel a résztvevők interaktív formában. A mobilon bepötyögött kérdések azonnal megjelentek az óriás kivetítőn az előadó mögött. A helyenként “diákosan humoros” kérdések – például van-e valakinek iPhone töltője?, vannak-e jó nők a Preziben? – derűs perceket szereztek a közönség soraiban, bár ezeket a kérdéseket Árvai valószínűleg nem látta.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Árvai igen jó előadó, közvetlen, nyitott, humoros, keresi a tekinteteteket a közönségével. Sokat kérdez, és érzelmileg is megmozgatja a hallgatóságot. Előadását személyes családi történettel indította. Azt mondta, szülei a hetvenes években – gazdasági menekültként – vándoroltak ki Svédországba, ő már ott született. Ez csak ezért fontos, mert ő maga nagyon sokat köszönhet a svéd iskolarendszernek, amely szerinte kreativitásra neveli a diákokat.

A kreativitás nem velünk született tulajdonság, hanem egy tanult és tanulható képesség. Egy startup alapításához az ötlet mellett leginkább erre van szükség.

Árvai szerint a kreativitáshoz három dolog kell:

  • erős belső motiváció
  • engedni kell, hogy az ember sebezhetővé váljon
  • képesnek kell lenni arra, hogy megkérdőjelezze az alapvetéseket
Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Ha egy oktatási rendszer támogatja a kreativitást, abból csodálatos dolgok születhetnek, és ezek könnyen megváltoztathatják egy ország életét.

Példaként hozta fel a másfél millió lakosú Észtországot, ahol a világhírű Skype megszületett. Az észtek a Skype sikerét látva kezdték elhinni, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek lehetnek. Sokak szerint ma Észtország kormányzata a legkreatívabb a világon, a bürokrácia szinte teljes egészében digitalizáltan működik, tette hozzá.

Ha Észtországgal ma valami borzalmas történne, az Antarktiszról is el lehetne kormányozni az országot.

A negyvenperces előadása itt véget ért, a hallgatói kérdések következtek. Az egyik első kérdés az volt, hogy Árvai szerint hogyan kellene változtatni az oktatási rendszeren, hogy kreatívabbak legyenek az emberek? Árvai visszadobta a kérdést a hallgatóság felé, illetve egy félmondat erejéig úgy válaszolt:

A magyar iskolarendszer nem nevel kreativitásra.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A jelenlegi magyar oktatásról ezután inkább a diákok beszéltek, és végül ők fogalmazták meg a választ, hogy miként lehetne azt jobbá tenni. A tanárok és diákok szabadsága, a kérdezés, a kétely joga, a csapatmunka, illetve az egyén önállóságának tisztelete, mondták. Árvai nagyon örült a válaszoknak, és azt mondta: úgy tűnik, a válaszaitok alapján pontosan tudjátok, hogy mi kell a jobb oktatáshoz, kérdés, hogy mit tesztek érte!

További elhangzott kérdések és válaszok

  • Miért nem nőtt a Prezi létszáma egy év óta?
    Mert most megvagyunk, ennyi ember kell és nem több.
  • Miért nem akar a tőzsdére menni a Prezi?
    A gyors válasz az, hogy nincs szükségünk rá. A hosszabb, hogy a tőzsde egy eszköz egy cél elérésében, nem pedig cél. Az ő céljuk, hogy segítsenek 2 millió embernek jobban kommunikálni, és ezt lehet tőzsde nélkül is.
  • Tervezik-e eladni a céget, mint a Ustream tette néhány hete?
    Nincs olyan terv, hogy ne adják el a Prezit, de ez most nem aktuális.
  • Hogyan telik egy átlagos napja?
    Árvai belenéz az okostelefonjába. Ma korán reggelizett a Prezi.com termékfőnökével, utána userekkel beszélt, hogy jobban értse a felhasználói szempontokat. Utána találkozott a corvinusos szervezővel, akivel átbeszélték a mai előadását, majd tíz kollégájával együtt ebédelt, és a munkáról beszélgettek. Utána találkozott a társalapítóival, majd a pénzügyi főnökökkel, és végül ide jött, a Corvinusra.
  • Milyen érzés volt Barack Obamával kezet fogni?
    Azt mondta, egy napon kapott egy telefonhívást, hogy valaki akar vele beszélni a Fehér Házból, de ekkor még nem sejtette, hogy Obama az. Időbeosztás szempontjából probléma volt, hogy szinte azonnal kellett Washingtonba utaznia. Maga a beszélgetés kellemes, laza, nyugis hangulatban telt. 20-30 percet beszélgettek Obamával három másik meghívottal együtt. Árvait nagyon meglepte, hogy Obama milyen jól ismeri a Prezit.
  • Mik a terveik a jövőbeli fejlesztésre?
    A cégek csomagokat vesznek, ez most a leggyorsabban fejlődő üzletág náluk. Most azon dolgoznak, hogy ne csak egyének, hanem csapatok is tudjanak dolgozni vele.
  • A Prezi többször kapott felvásárlási ajánlatot. Mekkora volt a legnagyobb összeg?
    Árvai egy kis gondolkodás után, lakonikusan csak annyit válaszolt: sok, ami nagy derültséget keltett a közönség soraiban.
Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik