Tudomány
ALEPPO, SYRIA - FEBRUARY 3: Syrian opposition forces attack regime controlled Nubul and Zehra towns, in Aleppo, Syria on February 3, 2016.
 Ibrahim Hatib / Anadolu Agency

Látványos térképre pakolták az emberiség vérontásait

24.hu
24.hu

2016. 03. 03. 12:59

Órákra el lehet veszni a térképen, a végtelenségig lehet böngészni az emberiség csatáit, háborúit, konfliktusait. Európa sajnos kiemelkedik a vértócsából.
Korábban a témában:

Nem nagy meglepetés azt írni, hogy mióta világ a világ, az ember borzasztó erőszakos, háborúk sorát vívta, sokszor a semmiért. A Telegraph azt írja, most hollandok kifejlesztettek egy térképet, ami a Wikipedia és a DBpedia adatai alapján interaktívan ábrázolja a történelem ütközeteit.

A LAB1100 alapítói, Pim van Bree és Geert Kessels elmondták a lapnak, először is ki akarták próbálni, hogy tudják a Wikipedia adathalmazát térképen ábrázolni, így a “háború” és a “katonai konfliktusok” címkével ellátott tartalmakat vitték fel.

Hangsúlyozottan nem törekedtek a teljességre, de hozzátették, minél több ember igyekszik minél több adatot feltölteni a harcokról, annál tökéletesebb lesz a térkép. Most is lehet hiányokat és tévedéseket felfedezni rajta, egy Attila nevű, gyaníthatóan magyar kommentelő meg is jegyezte, hogy a pozsonyi csatát Budapest helyén jelölték be.

Forrás: Battles.Nodegoat.net

Összesen 12 703 csatának van pontos helye és ideje, közülük 2657 került fel a Wikipediáról, a maradék a DBpediáról. Az alkotók szerint a Wikipedián még több adat van, de azokat nem strukturált formában közölték. Az első ábrázolt csatát Kínában vívták időszámításunk előtt 2500 körül, ez volt a csuolui ütközet.

A fejlesztők remélik, hogy a térképet az iskolákban is használják majd. Szerintük a tanárok megmutathatják, mit tudunk eddig a konfliktusokról, és a diákokat is meg lehet kérdezni, végignézve a térképen mit mondanának el a világtörténelemről. A Balkánról nagyon érdeklődtek a térkép iránt amúgy, ami nem csoda, sok friss hábors seb van ott, amit fel kell dolgozni.

A térkép továbbra is változni fog, ahogy egyre több és jobb információ jön arról, hogy mi történt történelmileg. Sajnos a világ több pontján frissítenünk kell, mert most is zajlanak háborúk és új csaták történnek.

– mondta a LAB1100 egyik alapítója. A történészek persze csóválják a fejüket a Wikipedia mint hivatkozási alap miatt, de a fejlesztők remélik, egyre több és pontosabb adat áramlik majd oda, így a térkép is hitelesebb lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.