Tudomány

Gigantikus vulkánkitörés perdíthette arrébb a Mars felszínét

Több milliárd tonna anyagot lökhetett a felszínre sok-sok évvel ezelőtt egy óriási kitörés. Azóta új sarkpontjai vannak a bolygónak, és talán ez a magyarázat, miért tűntek el a folyók.

3,5 milliárd éve aktív volt egy vulkán a Marson, aminek drámai következményei lettek – írja a Guardian. A lap szerint egy Franciaország méretű vulkanikus régió annyi lávát tolt a felszínre, ami elmozgatta a Mars felszínét is. Ez minden marsi rejtélyt megmagyarázhat a tudósok szerint.

Az elfordulás akkora volt, hogy új északi- és déli-sarkot kapott a bolygó, és a gigantikus kitörés magyarázhatja a Marson fura helyeken előforduló folyóvölgyeket is – mondta Sylvain Bouley vezető kutató. Hozott egy hasonlatot is: ha a Földön lenne ekkora vulkánkitörés, az Párizst az Északi-sarkkörig tolná. az Univerité Paris-Sud geomorfológusa erre is rátromfolt:

Északi fényt láthatnánk Franciaországban és a szőlők Szudánban nőnének.

A hatalmas marsi kitörés ugyanis 20-25 fokkal tolta el a felszínt, illetve létrehozta a Tharsis nevű fennsíkot, ami több mint 5000 négyzetkilométeres és 12 kilométer vastag. Ez több milliárd tonna anyagot jelent. Egy korábbi tanulmány már megállapította, hogyha a Tharsist leszednénk a Marsról, teljesen megdőlne a tengelye. Mindez arra is magyarázatot ad, miért vannak ott a bolygó föld alatti víztartalékai, ahol.

A Nature-ben is megjelent tanulmány azonban a kutatók szerint sem ad választ minden kérdésre. Még nem világos, a marsi folyók a kitörés miatt tűntek-e el, ahogy az atmoszféra sem biztos, hogy azért illanhatott tova.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik