Tudomány

Porrá égették az ősi elitet a Pilisben

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 02. 11:00

Rézkori előkelők temetőjét vizsgálják a Pilisben.

A 110 hamvasztásos sírt rejtő pilismarót-basaharci temetőt 1960–1970-es években a 11-es út közelében tárták fel. Az elhunytakat nem urnákban temették el, a hamvakat a kijelölt területen a földre helyezték, köréjük tették a tárgyakat, majd a sírt különböző méretű kövekkel fedték be.

A mostani vizsgálatok alapján hat alkalommal sikerült meghatározni az elhunytak nemét és életkorát is: négy 20-59 év közötti férfi és két ugyanilyen korú nő volt. Öt esetben csak az életkort lehetett megállapítani: két gyermek, és három felnőtt maradványait rejti a sír.

A Kárpát-medencében a késő rézkorban (Kr. e. 3600/3500–3000/2800) a mai Bulgáriától Németországig terjedő területen látszólag egységes anyagi kultúra jött létre. Az úgynevezett badeni vagy péceli kultúra népét sokrétű, gazdagon díszített, különleges kerámiák jellemezték.

A földművelés mellett állattartással is foglalkoztak, már ismerték a négykerekű kocsit, az ökrök vontatta szekerek segítségével pedig nagy távolságra szállíthattak különböző cikkeket – közölte lapunkkal a Magyar Tudományos Akadémia.

A késő rézkor intenzíven kutatott időszak, hiszen ebben a periódusban született a legtöbb őskori innováció. Ilyen a kerék, a kocsi, bizonyos fémötvözetek elterjedése, a ló háziasítása, az állatok igavonó erejének hasznosítása. Mára már megdőlni látszik az a nézet is, hogy minden innováció Mezopotámiából ered, a Kárpát-medencében ennél korábbi kocsi- és kerékleletek vannak

– idézi a közlemény Bondár Máriát, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének kutatóját.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.