Tudomány
Planets over the nebulae in space. This image elements furnished

Nagy bejelentés a Naprendszer új bolygójáról

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2016. 02. 25. 16:00

Francia csillagászok bejelentése szántott végig a nemzetközi sajtón, miszerint ők is úgy látják, létezhet a Naprendszerben kilencedik bolygó. A hírt olvasva viszont némileg lohad a kívülálló lelkesedése, mert “mindössze” annyiról van szó, hogy a végtelen űrben sikerült két területet azonosítani, ahol biztosan nem lehet.

Az átlagember számára ez nyilván nem az a heuréka-érzés, ezért megkerestük Sárneczky Krisztián csillagászt, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársát.

Valaminek lennie kell ott

Csillagászok régen, egészen pontosan a Neptunusz 1846-os felfedezése óta gyanítják, hogy messze Naprendszerünk legkülsőbb bolygóján túl kering egy tizedik, vagyis a Pluto leminősítése óta kilencedik planéta is.

Azóta sem fedeztük fel, de közvetett bizonyítékok valóban utalnak a létezésére. Esetünkben olyan távoli, kis méretű égitestekről van szó, amelyeket valami csoportba rendezett, ez a valami pedig feltételezhetően egy nagyobb test gravitációs ereje.

Fontos a feltételes mód, mert e jelenséget több más tényező is okozhatja, nem feltétlenül a kilencedig bolygó.

Sőt, már csak azért sem árt óvatosnak lenni, mert egyes égitestek mozgásának szabálytalanságai alapján már több száz bolygót jeleztek előre a tudósok az elmúlt 200 évben. De az egyetlen Neptunusz kivételével később mindegyikről bebizonyosodott, hogy mégsem létezik – más okozta az anomáliákat vagy hibásak voltak a számítások.

Ennyit sem tudunk biztosan

Naprendszerünket felderítettük már annyira, hogy ha újdonságra bukkanunk benne, annak extrémnek kell lennie.

Nem kivétel a kilencedik bolygó sem – ha egyáltalán létezik, akkor tojásdad alakú pályán kering a Naptól akár 90-100 milliárd kilométerre.

Felfoghatatlan távolság: a jelenleg ismert legtávolabbi bolygót, a Neptunuszt 4,5 milliárd kilométerre – 30 Nap-Föld távolságra –  találjuk központi csillagunktól.

A Nap körül az a pici kör a Neptunusz pályája. Ez a nagy pedig a feltételezett kilencedik bolygóé…

Mivel távol van, gázbolygó lehet, tömege pedig a Földének 11-szerese, de mindez még mindig csak feltételezés – emeli ki Sárneczky Krisztián. Keringési ideje több tízezer év lehet, így hát emberi léptékkel mérve igen ritkán kerül megfigyelhető “közelségbe”.

A francia szakemberek bejelentése most annyiból érdekes, hogy kizárták az égbolt egyes részeit, ahol nem is érdemes keresnünk. A Szaturnusz körül jár egy aktív szondánk, a Cassini, és ha az új bolygó is a környéken lenne, az befolyásolná a Szaturnusz mozgását is. Erről azonban nincs szó, tehát amit keresünk, feltételezhetően pályája egy sokkal távolabbi pontján tartózkodik éppen.

Elméletben minden lehet

Valahol olyan ez tényleg, mint amikor tűt keresünk a szénakazalban, és egy jó ölnyi szénát félredobhatunk, mert abban biztosan nincs.

Az esetleges új bolygón is távolabb a csillagász szerint már nem igazán lehetnek bolygónyi égitestek. A Naptól akkora távolságra már nagyon ritka az anyag, nem valószínű, hogy bolygóvá össze tudott volna állni. Persze elméletben semmit nem lehet kizárni. Megeshet, hogy belső nagy bolygóink valamikor “perifériára lökték” egy számunkra még ismeretlen kisebb társukat, vagy egy másik csillagrendszerből elszabadult bolygót fogott be Napunk gravitációja.

Mivel nem tudjuk, nem ismerjük, a feltevések és lehetőségek száma tehát végtelen. A lényeg, hogy majd akkor lesz meg a kilencedik bolygónk, amikor találunk egy mozgó égitestet, amelyre ráillenek a most ismert paraméterek.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.