Tudomány

A sztárűrhajós szerint gyarmatosítanunk kellene a Holdat

Chris Hadfield szerint a Hold ideális terep lehet a Mars-utazáshoz szükséges technológiák tesztelésére.

Chris Hadfield kanadai sztárűrhajós összesen 166 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Ott tartózkodása során számtalan fontos tudományos kísérletet végzett el, a világhírt mégsem ennek köszönheti, hanem annak, hogy ő volt az első ember, aki videoklipet készített az űrben: David Bowie Star Man című számának feldolgozását énekelte fel.

Hadfiled szerint az emberiség számára létfontosságú, hogy más bolygókat is meghódítsunk, ennek első lépése pedig a Hold gyarmatosítása lehet. „Még tizen-egynéhány évet tölthetünk a Nemzetközi Űrállomáson, a következő hely, ahova mehetünk pedig magától értetődően a Hold. Alig három napra van tőlünk” – mondta az 59 éves asztronauta a Wired UK-nek nyilatkozva.

A NASA szeretne húsz éven belül embert küldeni a Marsra, és Hadfield szerint a Hold ideális terep lenne az új technológiák kipróbálására. „Fontos, hogy biztonságos keretek között tesztelhessük az eszközeinket” – húzta alá.

Az űrhajós szerint a Hold meghódítása valahogy úgy zajlik majd, mint az Antarktiszé. „Először felállítunk egy ideiglenes felderítőállomást, aztán egyre több ember utazik oda, akik egyre tovább maradnak. Végül már állandó helyőrségeink is lesznek” – fejtegette. Utána jöhet a Mars.

Hadfield elméletét alátámasztani látszik, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) nemrég bejelentette, „a következő évtized végéig” szeretne embert küldeni a Holdra. Az ESA-t a NASA és más űrügynökségek is támogatják, a tervek szerint már „a 2020-as évek elején” leszállhatnak az első, robotok által támogatott asztronauták az égitesten.

A kanadai űrhajós szerint a Hold felfedezésének jelentős lökést adhat az is, hogy a magán-űrtársaságok fejlődése fordulóponthoz érkezett, és Elon Musk cége, a SpaceX hamarosan asztronautákat küldhet az ISS-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik