Tudomány
HANDOUT - The panoramic view created from the first two CIVA images, released on 13.11.2014 by ESA, confirms that Rosetta"s lander Philae is safely on the surface of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. One of the lander's three feet can be seen in the foreground. ATTENTION EDITORS: Image for editorial use only in connection with the correct mention of the source: «ESA/Rosetta/Philae/CIVA». EDITORIAL USE ONLY

Végleg lemondtak az európai üstökösszondáról

24.hu
24.hu

2016. 01. 13. 20:26

Az Európai Űrügynökség (ESA) gyakorlatilag végleg lemondott a Philae üstökösszondáról. A rover 2014-ben, a Csurjumov-Geraszimenko üstökös vizsgálatára indított Rosetta-misszió keretében szállt le az égitesten. A küldetést a kezdetektől fogva komoly problémák kísérték. A landolás még úgy-ahogy sikerült, de aztán messze elsodródott a kijelölt leszállóhelytől, és az üstökös árnyékos felén állapodott meg, ahol nem tudta használni a műszereit tápláló napelemeket, ezért hosszabb időre álomba merült. Utoljára tavaly júliusban hallatott magáról, amikor nagy halom adatot küldött át az irányítóközpontba. Érdemes volt felküldeni: mint kiderült, az első látásra kopárnak tűnő űrsziklán megtalálhatók az élet legfontosabb alkotóelemei.
A német irányítóközpont hiába próbálta felvenni a kapcsolatot a páratlan adatokat szállító Philae-val.
Korábban a témában:

A Motherboard keddi híre szerint az Európai Űrügynökség (ESA) gyakorlatilag végleg lemondott a Philae üstökösszondáról. A rover 2014-ben, a Csurjumov-Geraszimenko üstökös vizsgálatára indított Rosetta-misszió keretében szállt le az égitesten. A küldetést a kezdetektől fogva komoly problémák kísérték. A landolás még úgy-ahogy sikerült, de aztán messze elsodródott a kijelölt leszállóhelytől, és az üstökös árnyékos felén állapodott meg, ahol nem tudta használni a műszereit tápláló napelemeket, ezért hosszabb időre álomba merült. Utoljára tavaly júliusban hallatott magáról, amikor nagy halom adatot küldött át az irányítóközpontba. Érdemes volt felküldeni: mint kiderült, az első látásra kopárnak tűnő űrsziklán megtalálhatók az élet legfontosabb alkotóelemei.

A Német Űrkutatási Központ (DLR) a hétvégén több elkeseredett kísérletet is tett arra, hogy újra felvegye a kapcsolatot a szondával, de sajnos sikertelenül. „Muszáj realistának lennünk – nyilatkozta Stephan Ulamec, a Philae projektmenedzsere. – Nagyon, de nagyon kicsi az esélye annak, hogy valaha is felélesszük [a szondát].”

A szakember szerint jelentősen rontja a kapcsolatfelvétel esélyeit az, hogy az üstökös már augusztusban túlhaladt pályája Naphoz legközelebb eső pontján. Egy ideje folyamatosan távolodik naprendszerünk központi égitestjétől, és hamarosan eléri azt a pontot, ahol már „rovergyilkos” a hideg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.