Tudomány

Egyetlen lenyűgöző képbe sűrítette a végtelent egy művész

Az emberiség jelenlegi tudása szerint az világegyetem végtelen, Pablo Carlos Budassi, zenész és képzőművész mégis megpróbálta elképzelni, hogy milyen lenne, ha egyetlen képbe próbálná belesűríteni az univerzumot.

Budassi nem csak a fantáziájára hagyatkozott, azokat a logaritmikus térképeket vette alapul, amiket Princeton Egyetem tudósai készítettek, a NASA távcsöveinek, és szondáinak felvételei alapján. A logaritmikus térképeken nem valósághűek a méret, illetve a távolságábrázolások, hiszen a világűrt lehetetlen emberi léptékben szemléltetni. Ehelyett a középpont, vagyis a szemlélő pozíciója a legnagyobb és legkidolgozottabb, körülötte pedig annál kisebb lesz minden, minél messzebb van.

kép: Pablo Carlos Budassi
kép: Pablo Carlos Budassi

Budassi képének közepén a Naprendszer van a Földdel, körülötte az Oort-felhő nevű üstököszóna látható, a következő gyűrűn pedig a Tejút mellett a közeli galaxisok láthatók, mint például az Androméda. Még kijjebb, a galaxishalmazok skáláján túl, az úgynevezett kozmikus háló látható. A külső, héjszerűségek pedig a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást, illetve az ősrobbanás után először létrejövő, kvark-gluon plazmát szimbolizálják.

Ha szeretné egészen nagyban is megnézni Budassi univerzumát, kattintson IDE.

(via: IFLS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik