Tudomány

Újfajta holdkőzetet talált a Jáde nyúl

A kínai holdjáró legújabb felfedezése arra utal, hogy a Hold geológiai felépítése sokkal változatosabb, mint gondolták.

A Quartz híre szerint újfajta holdkőzetet talált a Jáde nyúl. A kínai holdjáró által felfedezett bazaltdarab egy hárommilliárd évvel ezelőtti lávakitörés nyomán alakulhatott ki. Érdekessége, hogy eltérő mennyiségű vasoxidot és titán tartalmaz, mint azok a minták, amelyeket a négy évtizeddel ezelőtti orosz és amerikai expedíciók gyűjtöttek be.

A korábbi mintákban vagy nagyon magas vagy nagyon alacsony volt a titán koncentrációja, a most talált bazaltdarabban viszont közepes mennyiséget találtak. Zoncsen Ling, a Jáde nyúl geológiai adatait elemző tudóscsoport vezetője a Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmányában azt írta, a felfedezés arra utal, hogy a Hold geológiai összetétele jóval változatosabb, mint eddig gondolták.

„Elemzésünk azt mutatja, hogy ennek a fiatal, sziklás területnek egyedi sajátosságai vannak: olyan bazalt található itt, amelyet eddig még sem az Apollo, sem a Luna-missziók, sem pedig a holdmeteorit-gyűjtések során nem találtak” – írta.

Bradley Joliff, a Washington University of St Louis kutatója a Guardiannek nyilatkozva azt mondta, az új felfedezésnek köszönhetően a Hold történetéről is sok mindent megtudhatunk. „A geológiai változatosság arra utal, hogy a Hold kőzettakarójának felső rétege sokkal kevésbé egységes összetételű, mint a Földdé – jelentette ki. – Vizsgálatából azt is megtudhatjuk, hogyan változott a Hold vulkanikus tevékenysége az idők során.”

Az új holdkőzet felfedezése komoly fegyvertényt jelent a kínai holdkutató misszió számára. Annál is inkább, mivel a Jáde nyúl útja nem volt éppen zökkenőmentes: nem sokkal 2013-as leszállása után mechanikai problémái akadtak, megviselte a szélsőséges hideg, és egy ideig úgy tűnt, nem is tudják újra működésre bírni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik