Tudomány

Egy kínai étterem a tiszta levegőt is kiszámlázta a vendégeinek

Kínában egyre súlyosabb problémákat okoz a szmog. Persze, vannak, akik még ezen is keresnek pár jüant.

A Quartz híre szerint Csiangszu tartomány illetékes szervei nemrég átmenetileg bezárattak egy éttermet, mert a felszolgált ételek és italok mellett a tiszta levegőt is felszámolták a vendégeiknek. A büfé üzemeltetői egy jüant (0,15 dollárt) kértek a kuncsaftjaitól, hogy ne kelljen a szmogban fulladozniuk, ráadásul anélkül, hogy előzőleg tájékoztatták volna őket erről.

„A fejenként két jüanba kerülő szalvétát viszonylag könnyű volt visszautasítani – írta a Weibón az egyik vendég. – De arról mindenképpen meg kellett volna kérdezniük minket, hogy kifizetjük-e a tiszta levegőért felszámolt egy jüanos díjat – hiszen azt elég nehéz volna visszaadni a vacsora végén!”

A vendégek panaszáradatának hatására, a helyi kormányzat megtiltotta az éttermeknek, hogy ilyen díjakat szabjanak ki. Mivel nem a kuncsaftok kérték a tisztított levegőt, az nem is tekinthető szolgáltatásnak – mondta az egyik illetékes a Hszinhua hírügynökségnek nyilatkozva.

Csiangszu tartományban az utóbbi hetekben szinte állandósult a szmog. A légszennyezettség az ország egész észak-keleti részén – így Pekingben is – komoly gondokat okoz. Nem véletlen, hogy Kínában egész iparág épült a légtisztító-berendezések gyártására és forgalmazására: más cégek mellett a Xiaomi és a Muji is piacra dobta a saját kütyüit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik