Tudomány
MUNICH, GERMANY - JULY 29:  The hands of Sebastian L., one of the two teenagers charged with killing 50 year old Dominik Brunner at the train station in Solln in September 2009, are pictured in a court room on July 29, 2010 in Munich, Germany.  Brunner died after he tried to protect four pupils attacked by the two young men who beat him to death afterwards.  (Photo by Miguel Villagran/Getty Images)

A gép már azt is tudja, ha hazudunk

24.hu
24.hu

2015. 12. 13. 14:30

Egy új algoritmus 75 százalékos pontossággal meg tudja tippelni, hogy igazat mondunk-e.
Korábban a témában:

A legtöbben azt hiszik, hogy aki hazudik, az nem mer a szemünkbe nézni. Nos, a Michigani Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint épp ellenkező a helyzet: azok, akik hazudnak, gyakrabban néznek beszélgetőtársuk szemébe, mint azok, akik igazat mondanak. A kézmozdulatok is árulkodók: a hazugok általában többet gesztikulálnak, mint azok, akiknek nincs takargatnivalójuk.

A kutatók közel százhúsz videót elemeztek, hogy felmérjék, melyek a hazugság legjellemzőbb szimptómái. Egy részüket a tévesen elítéltek jogi ügyeit képviselő Innocence Projecttől kapták, a többit pedig a hivatalos tárgyalási felvételek közül és saját kutatásukból szerezték be, amelynek keretében filmekről kérdezték a résztvevők véleményét.

A tudósok (természetesen az Innocence Project által képviselt emberek kivételével) a bírósági ítéletek alapján döntötték el, hogy ki az, aki hazudik. Saját kísérletük esetében már könnyebb dolguk volt: mivel az interjúalanyaikat olyan filmekről is kérdezték, amelyeket sosem forgattak le, azok, akik ezekről mondtak véleményt, nyilvánvalóan nem mondhattak igazat.

A tudósok szerint azok, akik hazudnak, sokkal többet és szélesebb mozdulatokkal gesztikulálnak, mint igazmondó társaik. Többségük a kérdező szemébe néz, és fenyegető testtartást vesz fel. Sokat őznek, és olyan személyes névmásokat használnak (az „én” és „mi” helyett az „ő”-t és az „ők”-et), amelyek azt sugallják, hogy nekik nincs közük a szóban forgó témához.

Rada Mihalcea, a Michigani Egyetem komputertudományi tanszékének professzora, a projekt vezető kutatója hangsúlyozta, kiemelten fontos volt, hogy valós helyzetekben készült felvételeket elemezhessenek. „Laboratóriumi körülmények között nehéz lett volna olyan helyzetet teremteni, amely arra sarkallja az embereket, hogy valóban hazudjanak” – írta közleményében.

A kutatók egy speciális szoftverbe is betáplálták a kapott adatokat. Ezután az algoritmus 75 százalékos pontossággal volt képes megállapítani, hogy ki az, aki hazudik – jóval pontosabban, mint az emberek, akik csak ötven százalékos pontossággal tippeltek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.