Tudomány

Embereket is reprodukálna a világ legnagyobb klóngyára

A kínai intézet első körben az élelmiszer-iparban lát lehetőséget, milliós nagyságrendben állítanának elő szarvasmarhákat.

A világ legnagyobb „klóngyárát” hozzák létre Kínában. A Boyalife intézet vezetője, Xu Xiaochun azt mondta az AFP hírügynökségnek: elég fejlett technológiával rendelkeznek ahhoz is, hogy embereket reprodukáljanak, ezt azonban a társadalmi reakcióktól tartva egyelőre nem teszik meg.

Változó hozzáállásra számítanak

A hatalmas géntechnológiai intézetben hét hónapon belül megindulhat a termelés: 2020-ban már évi egymillió szarvasmarha-klón előállításával számolnak az élelmiszer-ipar számára. Xu lehetőséget lát versenylovak, házi kedvencek, rendőrkutyák klónozásában is.

Az igazgató szerint a jövőben megváltozhat a társadalmi hozzáállás és az emberek saját reprodukciójukról is szabadon dönthetnek. „Egy most világra jövő gyermekben félig az anyja, félig az apja génjei vannak. A jövőben a szülőknek két további választásuk is lehet: a gyerek örökölheti száz százalékig az anyja, vagy az apja génjeit is” – mondta.

Visszahozzák az elpusztult kiskutyát

A klóngyár dél-koreai partnere, a Sooam meglehetősen hajmeresztő dolgokat művel: a már kihalt gyapjas mamut visszahozásán is dolgoznak, Szibériában megtalált, több ezer éve jégbe fagyott állatok sejtjeiből. Magánmegbízásokat is teljesítenek: jó pénzért klónozzák az ügyfelek elpusztult háziállatait.

A Sooam alapítója sokáig afféle nemzeti hős volt Dél-Koreában a klónozásban elért eredményeiért, majd egy évtizede kegyvesztetté vált, miután bejelentette, hogy klónozott egy emberi embriót. Emiatt elvesztette egyetemi állását, visszavonták kutatásait, bűncselekményekkel vádolták meg. Hwang Woo-Suk idén egy dél-koreai lapnak nyilatkozta, hogy egy kínai közös vállalkozásba terveznek beszállni, miután a dél-koreai bioetikai törvények tiltják az emberi sejtek felhasználását.

Nem tartják magukat őrült tudósnak

A klónozás nem jelent génmódosítást, de lehetővé teszi például az élelmiszeriparban, hogy a cégek állandó minőségű húsalapanyaghoz jussanak. Arról világszerte vita zajlik, hogy a klónozott hús biztonságos-e emberi fogyasztásra, az Európai Parlament például betiltotta, de az amerikai élelmiszerbiztonsági vizsgálatok azt állapították meg, hogy nem okoz bajt.

A Kínai Mezőgazdasági Akadémia szakértője azt mondta: riasztóak a Boyalife bejelentései. „Ahhoz, hogy biztonságosnak nyilvánítsák a klónozott állatok felhasználását, nagyon megalapozott eljárásra van szükség, ezért nagyon megleptek a hírek” – mondta Han Lanzhi. Hozzátette: szigorú szabályozásra lenne szükség, mert a saját üzleti érdekeit néző cég könnyedén tehet meg egyre több dolgot a jövőben.

A Boyalife vezetője viszont az mondta: meg szeretnék mutatni a társadalomnak, hogy a klónozás egyáltalán nem olyan őrült dolog, nem őrült tudósok zárt ajtók mögött végzett kísérletezgetéseiről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik