Tudomány
A picture taken on November 28, 2015 shows the sarcophagus of King Tutankhamun displayed in his burial chamber in in the Valley of the Kings, close to Luxor, 500 kms south of the Egyptian capital, Cairo. Scans in King Tutankhamun's tomb in Egypt's Valley of the Kings point to a hidden chamber, the country's antiquities minister said Saturday, possibly heralding the discovery of Queen Nefertiti's resting place. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI / AFP / KHALED DESOUKI

Tényleg megtalálhatták Nefertiti sírját

24.hu
24.hu

2015. 11. 30. 08:28

Az egyiptomi hatóságok szombaton bejelentették, „nagyjából 90 azázalékig biztosak benne”, hogy egy elfalazott terem bújik meg Tutanhamon sírkamrája mögött.
Szinte biztos, hogy egy elfalazott terem bújik meg Tutanhamon sírkamrája mögött. Nicholas Reeves brit archeológus szerint a legendás szépségű Nofretiti pihenhet a rejtélyes földalatti teremben.
Korábban a témában:

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az egyiptomi régészek infravörös kamerák és „kozmikus sugárzásmérők” segítségével vizsgálják át a Királyok völgyét és a piramisok környékét eddig felfedezetlen föld alatti kamrák és járatok után kutatva. A kutatást a régészeti minisztérium rendelte el, miután Nicholas Reeves brit archeológus azt nyilatkozta, hogy Tutanhamon fáraót anyja, a legendás szépségű Nefertiti sírkamrájának előterében temethették el.

Nagyon úgy fest, hogy a munkájukat siker koronázta: az egyiptomi hatóságok szombaton bejelentették, „nagyjából 90 azázalékig biztosak benne”, hogy egy elfalazott terem bújik meg Tutanhamon sírkamrája mögött. Az AFP értesülései szerint a radarfelvételeket már el is küldték Japánba további elemzésre.

A [Tutanhamon sírkamrájának] északi fala mögötti területről készült radarfelvételek elég egyértelműnek tűnnek. Ha igazam van, egy folyosót találtunk, amely minden valószínűség szerint egy másik sírkamrához vezet – jelentette ki Reeves. – Szerintem Nefertiti pihenhet ott, egyelőre minden bizonyíték erre mutat.”

Annak ellenére, hogy Tutanhamon sírjának feltárása a régészet történetének egyik legnagyobb felfedezése volt – az archeológusok közel kétezer, érintetlenül fennmaradt tárgyra bukkantak az üregben –, köztudott, hogy a fiatal fáraót jóval szerényebb körülmények között temették el, mint más ókori egyiptomi uralkodókat. Reeves szerint azért, mert váratlan halála miatt sietősen temették el anyja síremlékének előterében.

„Ha tévedek, hát tévedek – nyilatkozta korábban a professzor. – De ha igazam van, újabb megdöbbentú felfedezések állhatnak előttünk. A világ sokkal érdekesebb hellyé válhat – legalábbis a régészek számára mindenképpen.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.