Tudomány

30 éven belül kijátszaná a halált egy ausztrál cég

24.hu
24.hu

2015. 11. 26. 18:24

Korábban a témában:

Olyan eljárás kifejlesztésén dolgozik egy vállalat, amellyel az ember személyiségét egy mesterséges testbe tölthetnék fel az illető halála után – számol be a Telegraph. Az ausztrál Humai nevű startup ötlete szinte Mátrixba illő.

A vállalat mesterséges intelligenciát és nanotechnológiát használ gondolkodási folyamatok, agyműködéssel kapcsolatos információk, viselkedés- és társalgási minták tárolására. Az elképzelés szerint az ilyen adatokat összehangolva képesek lennének egy halott ember személyiségét megőrizni. Az adatokat később betáplálnák egy mesterséges testbe.

A tervek szerint 30 éven belül képesek lesznek kijátszani a halált. A korábban összegyűjtött adatokat elraktározzák, amíg nem áll rendelkezésre a „feltámasztáshoz” szükséges technológia. A Humai szerint az eljárás nem csak a gazdagok szórakozása lehetne, hanem valóban életeket tudna menteni.

Hogy ez valóban a halál legyőzése lenne, vagy egy új mesterséges intelligencia megteremtése, azt nehéz eldönteni.

Egyébként már sok XXI. századi kezdeményezés indult a halál kijátszására. Ilyen például a DeadSocial – egy olyan oldal, amely a felhasználó közösségi oldalait és saját elképzeléseit felhasználva halála után üzenetet küld ismerőseinek.

A Digital Dust blog útmutatót nyújt a halál utáni digitális élethez – hiszen az ember halálával online profiljaiban nem kívánatos emlékek maradhatnak. A 2045 Initiative pedig egy, a Humai-hoz hasonló személyiség-átültetésre törekvő program.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.