Tudomány

Ha emberek előtt kell beszélnie, ne kövesse el a magyar politikusok hibáját

Habitusa alapján inkább olyan, mint a mediterrán országok lakói és hevesen gesztikulál? Esetleg kimért, hűvös, mint a skandinávok? Talán félénk, visszahúzódó és eldugja a kezeit? Megmutatjuk, mit lehet tenni, és mit nem a kezekkel, ha épp előadást tartunk.

A Washington Post tanácsait tolmácsoljuk.

  • Bátran használjuk kezeinket, azonban a mozdulataink legyenek szoros összefüggésben a mondanivalónkkal. Ne essünk túlzásba, nem kell hatalmas mutatványokat előadni

  • Nyugodtan mutassuk a közönségnek tenyerünket, ezzel elnyerhetjük a bizalmukat

Mike Bowden, az egyik torontói kommunikációs tréningeket tartó cég vezetője szerint, ha a tenyerünket mutatjuk, azzal azért tudjuk megszerezni a hallgatóság bizalmát, mert az evolúció során úgy alakult. Abban jobban bízunk, aki mutatja, hogy nincs nála semmiféle eszköz vagy fegyver, nincs takargatnivalója.

  • Tartsuk kezünket hasunk magasságában, amennyiben ez lehetséges

Kezeinket igyekezzünk a mellkastól a medencecsontunkig tartó területen tartani, hisz ez a természetes területe a gesztikulálásnak.

  • Ne mutogassunk, véletlenül se

Fenyegetést jelent, feszültséget kelt a hallgatóság körében. Illés “attól, hogy Ön szép nem feltétlenül okos” Zoltán ezt például nem tanulta meg.

MTI: Beliczay László
MTI: Beliczay László

Van még egy mozdulat, Bill Clinton után “Clinton Thumb”-nak nevezték el. A lényege, hogy ökölbe szorított kezünk tetején pihentetjük hüvelykujjunkat. Nem javasoljuk használatát, hisz ez is agresszív fellépést sugall.

Ha épp nem tudja mire használni a kezét, ne kezdjen el kényszeresen mutogatni, csak engedje le maga mellé, az a legjobb megoldás.

  • Óvakodjunk a pók-formulától
(MTI/EPA/Pool/Szomeja Munejosi)
(MTI/EPA/Pool/Szomeja Munejosi)

Véletlenül se használjuk. Nem jó dolog, ha állandóan magunk előtt női nemi szervet formálunk a kezünkből. Angela Merkel használja ezt mindig, de tanácstalanságot sejtet és a figyelmet az öv alatti területre összpontosítja, így mondandója könnyen háttérbe kerül.

(Bokor Gábor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik