Tudomány
Budapest, 2013. május 28.
Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelõs államtitkára a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minõsítésérõl szóló törvényjavaslatot ismerteti az Országgyûlés plenáris ülésén 2013. május 28-án.
MTI Fotó: Beliczay László

Ha emberek előtt kell beszélnie, ne kövesse el a magyar politikusok hibáját

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 19. 14:42

Habitusa alapján inkább olyan, mint a mediterrán országok lakói és hevesen gesztikulál? Esetleg kimért, hűvös, mint a skandinávok? Talán félénk, visszahúzódó és eldugja a kezeit? Megmutatjuk, mit lehet tenni, és mit nem a kezekkel, ha épp előadást tartunk.

A Washington Post tanácsait tolmácsoljuk.

  • Bátran használjuk kezeinket, azonban a mozdulataink legyenek szoros összefüggésben a mondanivalónkkal. Ne essünk túlzásba, nem kell hatalmas mutatványokat előadni

  • Nyugodtan mutassuk a közönségnek tenyerünket, ezzel elnyerhetjük a bizalmukat

Mike Bowden, az egyik torontói kommunikációs tréningeket tartó cég vezetője szerint, ha a tenyerünket mutatjuk, azzal azért tudjuk megszerezni a hallgatóság bizalmát, mert az evolúció során úgy alakult. Abban jobban bízunk, aki mutatja, hogy nincs nála semmiféle eszköz vagy fegyver, nincs takargatnivalója.

  • Tartsuk kezünket hasunk magasságában, amennyiben ez lehetséges

Kezeinket igyekezzünk a mellkastól a medencecsontunkig tartó területen tartani, hisz ez a természetes területe a gesztikulálásnak.

  • Ne mutogassunk, véletlenül se

Fenyegetést jelent, feszültséget kelt a hallgatóság körében. Illés “attól, hogy Ön szép nem feltétlenül okos” Zoltán ezt például nem tanulta meg.

MTI: Beliczay László
MTI: Beliczay László

Van még egy mozdulat, Bill Clinton után “Clinton Thumb”-nak nevezték el. A lényege, hogy ökölbe szorított kezünk tetején pihentetjük hüvelykujjunkat. Nem javasoljuk használatát, hisz ez is agresszív fellépést sugall.

Ha épp nem tudja mire használni a kezét, ne kezdjen el kényszeresen mutogatni, csak engedje le maga mellé, az a legjobb megoldás.

  • Óvakodjunk a pók-formulától
(MTI/EPA/Pool/Szomeja Munejosi)
(MTI/EPA/Pool/Szomeja Munejosi)

Véletlenül se használjuk. Nem jó dolog, ha állandóan magunk előtt női nemi szervet formálunk a kezünkből. Angela Merkel használja ezt mindig, de tanácstalanságot sejtet és a figyelmet az öv alatti területre összpontosítja, így mondandója könnyen háttérbe kerül.

(Bokor Gábor)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.