Tudomány

Férfivá doppingolták a keletnémet súlylökőnőt

Heidi Krieger élete gyökeresen megváltozott azután, hogy profi sportolónak állt. A szövetség rendszeresen adott neki anabolikus szteroidokat, anélkül, hogy tudott volna róla. Meg is lett az eredménye: egy Eb-arany és külsejének teljes megváltozása.

Az ügy különösen aktuális, hiszen a napokban tiltották el Oroszországot mindenféle sporteseménytől, miután állami szintről irányítva doppingolták versenyzőiket.

A most 49 éves, ma már férfiként élő Andreas Krieger 1986-ban Heidi Krieger néven aranyérmet nyert a stuttgarti Európa-bajnokságon – írja a Telegraph. Fiatalon kezdte sportolói karrierjét, edzői nagy tehetséget láttak a kislányban, így tudatosan adagolták nála a szert. Alig volt 10 éves, amikor edzések után módszeresen tömni kezdték anabolikus szteroiddal. Ez a fajta szer a férfiasodásért felel, és alapja a tesztoszteron. Ettől rövidebb idő alatt ugyanannyi edzéssel jobb eredményt, nagyobb izomzatot tudtak elérni.

Fotó: twitter
Fotó: twitter

Krieger elmondta, az edzések után kapta a pirulákat, és azt mondták neki, csak vitaminok. Olyan dózisban szedte a szert, hogy 18 éves korára már férfias kinézete és testalkata lett. 1990-ben, 24 évesen döntött a visszavonulás mellett.

1997-ben hozta meg a végső döntést, hogy férfiként akar továbbélni. Még abban az évben át is operáltatta magát, bár előtte sem volt biztos nemi identitásával kapcsolatban. Nevét ekkor változtatta Heidiről Andreasra.

Hosszú időbe telt, mire elfogadta, hogy akaratán kívül “nyúltak bele” a szervezetébe és alakították át hormonháztartását. 2000-ben felkereste Manfred Hoeppnert, az akkori szövetségi sportorvost, aki szintén aktív részese volt a versenyzők doppingolásának.

Fotó: AFP / John Macdougall
Fotó: AFP / John Macdougall

“Hosszú időbe telt, mire elfogadtam, hogy ők – mármint a szövetség – csupán az eredmények miatt ennyire gyökeresen megváltoztatták az életem és drogokkal tömtek. Heidi meghalt, megölték, nem létezik többé” – mondta.

A férfi mára boldog házaséletet él Magdeburgban, feleségével, a korábbi úszóval, Ute Krauséval. Megismerkedésük különleges, hisz Ute-t is szervezetten doppingolták, mindketten beperelték a felelősöket és az egyik tárgyaláson ismerkedtek meg. Már több, mint 15 éve házasok.

Andreas ma csomagok pakolásából keresi kenyerét, de azt mondja, rettenetesen megterheli, hisz a szteroidoktól örökre roncsolódtak az ízületei. Egy orvos például azt hitte, hogy egy 75 éves ember röntgenképét nézi a férfi vizsgálatakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik