Tudomány

Három nyelven beszél a Toshiba új robotrecepciósa

A Junko Chihira nevű humanoidot egy tokiói plázában fogják kipróbálni.

A Quartz hétfői híre szerint a jövő hónaptól új recepciós fogadja majd a látogatókat Tokió egyik legelegánsabb bevásárlóközpontjában: a Toshiba Junko Chihira nevű humanoidja. A robotot még októberben mutatták be a japán főváros Odaiba negyedében lévő Aqua City plázában. A weboldal szerint japánul, angolul és mandarinul is beszél; a látogatók egy érintőkijelzőn választhatják ki, hogy melyik nyelven szeretnének információkat kapni tőle.

A Toshiba sajtóközleményében azt írta, hogy az android 2017-ben már a látogatók kérdéseire is válaszolni tud majd. Hitoshi Tokuda, Chihira megalkotója olyan robotot szeretne kifejleszteni, amelynek a bankoktól a bevásárlóközpontokon át az otthonokig és a nyugdíjasházakig számos helyen hasznát vehetik majd.

A most bemutatott „gépkisasszony” a Toshiba Chihira androidjainak második generációjába tartozik. Azért tervezték élethűre, hogy jobban megragadja az emberek figyelmét. „Szeretnénk, ha megkedvelnék” – hangsúlyozta Tokuda. A Quartz szerint azért lenne még fejleszteni való a roboton: egyelőre sem a mozdulatai, sem a beszéde nem igazán élethű. „A beszédközpontja alapjául egy autós navigációs rendszer szolgált, és éppen úgy is hangzik” – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik