Tudomány

Hamarosan bemutatják a Virgin Galactic „halálhajójának” utódját

A SpaceShip Two űrsikló tavaly darabokra esett egy tesztrepülés során. A balesetben az egyik pilóta életét vesztette.

A The Verge szerdán írta meg, hogy a Virgin Galactic mérnökei már javában dolgoznak az új SpaceShip Two építésén. Richard Branson, a Virgin-cégcsoport alapító-tulajdonosa a Mashable-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az új űrhajót már jövő februárban bemutathatják. „Az elmúlt tizenkét hónapban mindenki elképesztően keményen dolgozott – mondta a brit milliárdos. – Most végre sínen vagyunk.”

A hírnek különös jelentőséget kölcsönöz, hogy az előző SpaceShip Two egy tavaly októberi tesztrepülés során egy hibás manőver következtében darabokra esett. A tragikus balesetben Michael Alsbury pilóta életét vesztette, társa, Peter Siebold pedig súlyosan megsérült. Branson akkor azt nyilatkozta, „egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy folytatnunk kellene”.

A vállalkozó az éve elején jelentette be, hogy a baleset ellenére folytatják a fejlesztéseket. „Hiszek benne, hogy ha majd évek múlva valaki elmeséli ezt a történetet, Mike bátorsága és Pete hihetetlen megmenekülése mellett a világ első civil űrhajósainak elkötelezettségéről, lojalitásáról és elhivatottságáról is szólnia kell majd – írta januárban. – A Virgin Galactic megújult céltudatossággal folytatja a munkáját, miközben megingathatatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy biztonságossá tegye a repüléseket.”

Bransont sokan azzal vádolják, hogy túl agresszívan menedzseli a Virgin Galacticot. A The Wall Street Journal egy tavalyi riportjában azt írta, hogy a magán-űrtársaság vezetői teljesíthetetlen határidőket szabtak a mérnökeiknek, nem vették elég komolyan a technológiai problémákat, és nem törődtek a dolgozói visszajelzésekkel sem. A cég tervezett űrrepüléseire már több mint hétszázan jelentkeztek, de így is nehéz helyzetben vannak, mert Elon Musk cége, a konkurens SpaceX az elmúlt években alaposan lekörözte őket a sikeres tesztrepülések és a kormányzati megrendelések terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik