Tudomány

Delfintragédia történt Calais-nál

Egy tízfős delfincsalád vetődött partra a francia partoknál, csak három állatot sikerült megmenteni, a többi elpusztult. Valószínűleg a halott vezérhímet követték.

Egy tízfős delfincsoport vetődött a szárazföldre hétfőn Franciaországban, a calais-i partoknál, egy kutató szerint elképzelhető, hogy a tengerben elpusztult vezérhímet követte a halálba a kis csorda.

A tíz hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinből hat már elpusztult, mire megtalálták őket. Egy hetedik a tengerbe való visszaszállítás közben halt meg, három állatot, köztük két borjút, sikerült élve visszajuttatni a tengerbe – közölték a hatóságok.

Az elpusztult állatok között található egy domináns hím 4,5 méteres teteme és egy nagy nőstényé. A tetemeket felboncolják, hogy megtudják a tragédia okát. A delfincsalád az északi Feröer-szigetek felé tartott, hogy ott szaporodjon és táplálkozzon – közölte Jacky Karpouzopoulos, a La Rochelle-i tengeriemlős-kutató központ szakértője.

A kutató szerint lehetséges, hogy a vándorló delfincsalád a tengerben elpusztult és partra sodródó vezérhímet kísérve jutott a tragikus sorsra. A gömbölyűfejű delfinek a legkisebb cetfélék közé tartoznak, de így is többméteresre megnőnek – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik