Tudomány

Megcsinálták a Star Wars vonósugarát

Vagy valami hasonlót. A fejlesztők szerint a gyógyászatban lehetne hasznostani az új technológiát.

A Guardian híre szerint spanyol tudósok megcsinálták a világ első valódi vonósugarát. A pamplonai Navarre Egyetemen kifejlesztett technológia ún. „ultrahang-hologramok” segítségével mozgatja a kisebb tárgyakat.

Az ultrahang-hologramokat speciális hangszórók segítségével hozzák létre, amelyek egymással interferáló hanghullámokat bocsátanak ki. Ha a hullámcsúcsok találkoznak, együtt nagyobb amplitúdót produkálnak. Asier Marzónak, a projekt ötletgazdájának és kollégáinak sikerült úgy manipulálniuk a hanghullámokat, hogy háromdimenziós „kalickákat, csipeszeket és forgó spirálokat” formáljanak, amelyek képesek felemelni, megragadni, megforgatni és arrébb lökni a tárgyakat.

Marzo és csapata egy, a Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmányban számolt be róla, hogyan mozdítottak néhány meg rendkívül apró és könnyű polisztirolgolyócskát puszta hanghullámokkal. „Nagyobb és súlyosabb tárgyakat is meg tudunk mozdítani, de a [technológiát] arra találtuk ki, hogy apró tárgyakat manipuláljunk az emberi szervezeten belül” – magyarázta Arzo.

Mint mondta, mivel a hanghullámok képesek áthatolni a szöveteken, a megoldásuk új gyógyászati módszerek kifejlesztését teszi lehetővé. „Idővel a vesekövek és vérrögök szétrobbantására, vagy a mikrosebészeti eszközök irányítására is alkalmas lehet – sorolta a kutató. – Vagy arra, hogy a test egy meghatározott pontjára irányítsuk és ott tartsuk a gyógyszereket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik