Tudomány

Herpesszel gyógyítják a bőrrákot

herpeszvírus (Array)
herpeszvírus (Array)

A génmódosított vírusok a rákos sejtekbe injekciózva elpusztították azokat.

Hatékonynak bizonyult a londoni Rákkutató Intézet új módszere: a klinikai próbák során génmódosított herpesz vírust injekcióztak rákos sejtekbe. A vírus immunreakciót kiváltva sikeresen pusztította el a rákos sejteket. Az amerikai onkológiai szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent beszámoló szerint várhatóan már a következő hónapokban piacra kerülhet a herpeszvírusból előállított immunterápiás ser – tudósít az MTI.

A kísérlet során 163 páciens életét átlagosan 41 hónappal sikerült meghosszabbítani, míg a korábban más immunterápiával kezelt, ugyanabban a stádiumban lévő betegek életét csak átlagosan 21,5 hónappal. A kísérlet vezetője szerint egyre népszerűbbek a hasonló vírusterápiák, mert közvetlenül belülről pusztítják el a rákos sejteket egy őket megfertőző vírus segítségével, ami az immunrendszert a daganat célbavételére stimulálja. Ez a módszer kevesebb mellékhatással is jár, mint a kemoterápia vagy más módszerek.

A rákos sejtek egyébként különösen sérülékenyek a vírusfertőzéssel szemben, ugyanis védelmi mechanizmust hoznak létre, hogy kikerüljék a vírusgazda immunrendszerét – áll a beszámolóban. A herpeszvírust úgy módosították, hogy megakadályozzák elszaporodását az egészséges sejtekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik