Tudomány

A NASA ijesztően benézett egy földközelben elhúzó aszteroidát

A három focipályányi kisbolygót alig tíz napja vették észre, pedig Halloweenkor már el is fog száguldani mellettünk.

A NASA Jet Propulsion Laboratory kedden jelentette be, hogy hamarosan egy 320 méteres aszteroida fog elhaladni a Föld mellett. Az űrkutatási hivatal szerint a TB145 október 30-án a Föld-Hold távolság 1,3-szorosára (cca..: 483 000 kilométerre) fog elhaladni a bolygónk mellett, így nem jelent veszélyt ránk nézve. A hír mégis ijesztő – mégpedig azért, mert a NASA tudósai csak tíz nappal ezelőtt fedezték fel a fenyegetően közeledő kisbolygót.

A csillagászok szerint a következő nagyobb űrobjektum 2027-ben fog elhaladni a Föld mellett. Közel lesz, de azért nem olyan közel, mint az, amelyik 2013 februárjában alig 27 680 kilométerre húzott el mellettünk – ennél még a geostacionárius pályán keringő meteorológiai és kommunikációs műholdak is messzebb vannak tőlünk.

A Motherboard cikke szerint a NASA földközeli objektumok megfigyelésével foglalkozó kutatóinak azért kerülhette el a figyelmét a „Halloweeni aszteroida” néven emlegetett kisbolygó, mert az elmúlt években alaposan megnyirbálták a költségvetésüket. Mint írták, az ügynökség vezetői éppen azon törik a fejüket, hogy hogyan szerezhetnének pénzt egy olyan műhold fellövésére, amely a Földre veszélyes aszteroidákat figyelhetné.

A NASA Goldstone Radarjának adatai szerint az október 10-én felfedezett TB145 „nagyon excentrikus” pályán halad és „szokatlanul nagy”, 35 km/s-es sebességgel fog elhaladni mellettünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik