Tudomány

Szerkezetkész a szegedi szuperlézer

24.hu
24.hu

2015. 10. 13. 18:36

Ilyen épület még nem készült Európában.

Elkészült a szegedi lézerközpont épületeinek szerkezete, már a belső építészeti munkák folynak  – közölte a projektért felelős ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházásaként megvalósuló fejlesztésről rendezett meghallgatáson Lehrner Lóránt elmondta: a lézerberendezéseknek helyt adó, több mint 6200 négyzetméteres főépületnek rendkívül szigorú rezgésvédelmi feltételeknek kell megfelelnie. Ezért olyan alapozási technológiát alkalmaztak, amilyet Európában még soha.

A kutatóközpont épületeinek teljes alapterülete meghaladja a 24 ezer négyzetmétert. Közben lezárultak a lézerberendezések tervezésére, gyártására és üzembe helyezésére kiírt közbeszerzési eljárások is – francia, litván, német, svéd, olasz és görög konzorciumok, kutatóintézetek nyertek, egy speciális lézert pedig a Pécsi Tudományegyetem kutatói készítenek el. Az eszközök fejlesztésében a központ munkatársai is részt vesznek, így 2018-ra, amikor a központ megkezdheti a működést, már tapasztalt szakembergárdával fognak rendelkezni.

A központ körüli, összesen több mint 70 hektárnyi területen tudásparkot hoznak létre, ahol vállalkozások, köztük multinacionális cégek építhetik meg kutatás-fejlesztési részlegeiket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.