Tudomány

Kék ege és vörös jégtakarója van a Plútónak

A NASA kutatói egyelőre nem tudják, mi okozhatja ezeket a különös jelenségeket.

A NASA csütörtökön tette közzé a New Horizons űrszonda legújabb, a Plútóval kapcsolatos felfedezéseit. Mint kiderült, a törpebolygónak kék ege és vörös jégtakarója van. Sajnos,a NASA tudósai egyelőre nem tudják, mi okozza ezeket a különös természeti jelenségeket.

„Egy bolygónak általában akkor van kék ege, ha olyan részecskék vannak a légkörében, amelyek szétszórják a napfényt – írta az űrkutatási hivatal közleményében Carly Howett, a New Horizons program egyik kutatója. – A földön például nagyon apró nitrogénmolekulák. A Plútón a jelek szerint valamivel nagyobb – de még mindig viszonylag kicsi –, koromszerű részecskék, amelyeket tholinoknak hívunk.”

Forrás: NASA
A Plútó kék ege (Forrás: NASA)

A NASA szerint valószínű, hogy a tholinok festik vörösre a Plútó jégtakaróját is. A Motherboard cikke szerint rengeteg fagyott anyag található a felszínén, és ennek egy része egészen biztosan víz. „A New Horizons több olyan kisebb felszíni területet is felfedezett, amelyeket fagyott víz borít” – írta sajtóközleményébe a hivatal.

„Nagyon meglepett, hogy mennyire vörös ez a fagyott víz – mondta a portálnak nyilatkozva Silvia Protopapa, a Marylandi Egyetem bolygókutatója. – Még nem teljesen értjük, milyen összefüggés lehet a fagyott víz és a Plútó felszínének vöröses árnyalata között.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik