Tudomány
The Romanov Family in year 1913. From right to left:Grand Duchesses Olga, Maria, Tsar Nicholas II, Empress Alexandra, GD Anastasia, Tsarevich Alexei, and GD Tatiana. . (Photo by Universal History Archive/UIG/Getty Images)

Megint kivizsgálják az oroszok a cári család halálát

24.hu
24.hu

2015. 09. 23. 21:04

Még mindig homály fedi, kiket és hogyan öltek meg, kiket és miért temettek el az 1918-ban meggyilkolt cári család tagjai közül. Egy új orosz vizsgálat fényt deríthet a történelmi gaztett hátterére.
Korábban a témában:

Ahogy mindenki megtanulta az iskolában a rendszerváltás után, II. Miklóst, az utolsó orosz cárt és családját a bolsevikok gyilkolták meg fogságuk idején. A BBC szerint azonban az ügy nem ennyire egyértelmű, ezért az orosz hatóságok úgy döntöttek, ideje kivizsgálni azt.

A szentpétervári katedrálisban elhantolt cár maradványair is exhumálják várhatóan, és meg akarják vizsgálni azt is, hogy a többi maradvány is a Romanov-család tagjaitól származik-e. A cikk szerint a gyilkossági nyomozás 1998-ban zárták le, de az orosz ortodox egyház kérésére ismét megnyitották júliusban.

A cári családot az 1917-es februári forradalom helyezte hatalmon kívül, majd az októberi bolsevik hatalomátvétel után megggyilkolták őket egy jekatyerinburgi pincében 1918-ban. Ekkor halt meg II. Miklós cár, felesége, Alekszandra, négy lányuk, Anasztaszja, Maria, Olga és Tatjána nagyhercegnők, a trónörökös Alekszej, valamint négy fő a személyzetből.

Egy tömegsírban találtak kilenc holttestet 1993-ban, de Alekszej és Maria maradványait egy másik jeltelen sírban találták meg. A DNS-tesztek megerősítették a személyazonosságukat. 1998-ban temették újra a Péter és Pál Katedrálisban a cári párt és három gyereküket a gyilkosság 80. évfordulóján.

Az új vizsgálat négy királyi fő személyazonosságát akarja megállapítani: Alekszejét, Mariáét, Elizabeta Fjodorovna nagyhercegnőét és Miklós nagyapjáét, az 1881-ben megült II. Sándorét. Elizabeta hamvai Jeruzsálemben vannak, ezekhez egy fokkal nehezebb lesz hozzáférni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.