Tudomány
Black car crossing the Pont d'Austerlitz with, in the background, voie Mazas emerging from the river bank next to headquarters of banking entities of Quai de la Rapee, The Minister of the Economy, Finances and Industry (Ministere de l'Economie, des Finances et de l'Industrie), in the distance, 12th arrondissement, Paris, France. Picture by Manuel Cohen

Gyilkos porszemek szedik áldozataikat Amerikában

24.hu
24.hu

2015. 09. 22. 16:23

Hiába csökken a légszennyezettség mértéke az Egyesült Államokban, a szálló por még mindig hatalmas egészségügyi kockázatot jelent.
Korábban a témában:

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban évtizedek óta csökken a légszennyezettség mértéke, a levegőbe került szennyező anyagok továbbra is komoly veszélyt jelentenek az amerikaiakra nézve. A New York University School of Medicine kutatói nemrégiben készítették el az eddigi legnagyobb olyan tanulmányt, amely a levegőszennyezettség egészségügyi hatásaival foglalkozik; megállapításaik meglehetősen nyugtalanítók.

Az Environmental Health Perspectives című folyóiratban megjelent kutatás keretében nyolc állam több mint félmillió lakosának egészségi állapotát vizsgálták. George Thurston, az egyetem vezető kutatójának csapata megállapította, hogy a levegőben szálldosó szennyező anyagok átlagosan három százalékkal növelik az összes halálos betegség és tíz százalékkal a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét. „Figyelembe véve, hogy az ország lakosságának közel fele szennyezett levegőt szív, ez nem éppen jó hír” – írta a tanulmány kapcsán a Quartz.

A kutatók valamennyi vizsgált régióban megmérték a PM 2,5-szintet (azok a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű szálló porszemcsék, amelyek a tüdőben lerakódva komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, a szerk.). Mint megállapították, a levegő PM 2,5-szintje és a magasabb halálozási arány között közvetlen összefüggés van.

A tanulmány elkészítése során összesen 517 041 ötven és hetvenegy év közötti férfi és nő egészségügyi adatait, illetve étkezési szokásait vizsgálták. A felhasznált adatok a National Institutes of Health és az American Association of Retired Persons gyűjtéseiből származtak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.