Tudomány
Britain's Prince of Wales (L) leaves in his Aston Martin car following the Coronation Cup of the Cartier International Polo tournament at Guards Polo Club in Egham Surrey on July 27, 2008.   AFP PHOTO / Ben Stansall

A walesi herceg bormeghajtású luxusautóval furikázik

24.hu
24.hu

2015. 09. 20. 13:11

Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő fia, a brit trón várományosa egy egészen különleges autóval furikázik szabadidejében. Harmincnyolc éves Aston Martin DB5-ösét az édesanyjától kapta a huszonegyedik születésnapjára. 2008-ban „borüzeművé” alakíttatta a luxusautót – amelyet így szinte kizárólag a legnemesebb nedűből származó etanol hajt. A bor-bioetanol nem puszta főúri hóbort csupán. Nagyon is kézzel fogható gazdasági és környezetvédelmi haszna van, ugyanis abból a túltermelésből származó borból készül, amelyet a hatályos törvények szerint nem szabad piacra dobni az Európai Unióban. Így ahelyett, hogy kidobnák – vagy benyakalnák –, környezetbarát üzemanyag készülhet a feleslegből.
A brit trónörökös a huszonegyedik születésnapjára kapta a királynőtől az Aston Martin DB5-öst, amelyet később borüzeművé alakíttatott.
Korábban a témában:

A Winepair.com csütörtökön írta meg, hogy Károly walesi herceg, II. Erzsébet királynő fia, a brit trón várományosa egy egészen különleges autóval furikázik szabadidejében. Harmincnyolc éves Aston Martin DB5-ösét az édesanyjától kapta a huszonegyedik születésnapjára. 2008-ban „borüzeművé” alakíttatta a luxusautót – amelyet így szinte kizárólag a legnemesebb nedűből származó etanol hajt.

A borblog szerint a bor-bioetanol nem puszta főúri hóbort csupán. Nagyon is kézzel fogható gazdasági és környezetvédelmi haszna van, ugyanis abból a túltermelésből származó borból készül, amelyet a hatályos törvények szerint nem szabad piacra dobni az Európai Unióban. Így ahelyett, hogy kidobnák – vagy benyakalnák –, környezetbarát üzemanyag készülhet a feleslegből.

A bor-bioetanol gyártása ráadásul rendkívül egyszerű folyamat. Szimpla lepárlással készül – valahogy úgy, ahogy a jófajta konyak. A herceg a Gloucester-i Green Fuels-től szerzi be ezt a bioüzemanyagot; a cég közel tiszta, 99,8 százalékos etanolt tud készíteni a borból.

Károly egyébként a királyi család többi tagjával együtt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy lehetőség szerint környezetbarát módon közlekedjen. Saját használatú Audija, Range Roverjei és Jaguarjai például újrahasznosított sütőolajjal működnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.