Tudomány

Minket is meghackelhetnek

Amerikai kutatók szerint a vezeték nélküli pacemakerek, inzulinpumpák sérülékenységeit kihasználva a hackerek fontos embereket tehetnek el láb alól.

A szakemberek régóta vitatkoznak arról, mi történne, ha egy hackernek sikerülne feltörnie egy beteg vezeték nélküli kapcsolattal ellátott pacemakerét, bionikus művégtagját vagy agyi implantátumát. A Dél-Alabamai Egyetem diákjainak köszönhetően végre megkaptuk a – nem túl megnyugtató – választ: az illető rövid úton elhalálozna.

Az egyetem informatika szakos hallgatói nemrég eljátszadozhattak kicsit egy orvosi „emberszimulátorral”. Az iStan nevű, közel százezer dollárba kerülő berendezés gyártója, a CAE Healthcare szerint „a legfejlettebb vezeték nélküli páciens-szimulátor a piacon, amelynek robotikája hűen utánozza az emberi szervezet kardiovaszkuláris, légzőszervi és neurológiai működését”. A robotot főleg az orvostanhallgatók képzésére használják, akik így nyugodtan és kockázat nélkül gyakorolhatják a különféle kezeléseket és sebészeti beavatkozásokat.

„Izzadnak, sírnak, beszélnek – jellemezte az iStan-robotokat a Motherboardnak nyilatkozva Mike Jacobs, az egyetem kutatási igazgatója. – Háromszáz különféle szimulált gyógyszeres kezelésre és beavatkozásra reagálnak, és ugyanolyanok a fiziológiai reakcióik, mint egy embernek.”

Jacobs beszámolója szerint a diákoknak vezeték nélküli kapcsolaton keresztül „pár óra alatt” feltörniük a szimulátor rendszerei. „Mivel pacemakere is volt, fel tudtuk gyorsítani és le tudtuk lassítani a szívverését. Ha beépített defibrillátora is lett volna – a legtöbbnek van – folyamatos áramütéseket is elő tudtunk volna idézni. Ha akartunk volna, könnyen kárt tehettünk volna benne – fejtegette. – Nem csak a pacemakerek sebezhetők. Egy inzulinpumpával is meg tudtuk volna csinálni ugyanezt, és számos más olyan dolgot, amelyek életveszélyes sérüléseket vagy azonnali halált okozhatnak.”

A Motherboard cikke szerint iStan semmivel sem sérülékenyebb, mint egy átlagos pacemaker. Nem véletlen, hogy a kutató szerint kísérletük eredményei kifejezetten aggasztóak. „Van ok az aggodalomra – egy fontos, egészségügyi problémával küzdő ember könnyen veszélybe kerülhet” – jelentette ki. Mint mondta, az egyetem kutatói azon dolgoznak, hogy megnyugtató módon titkosíthassák az egészségügyi eszközök vezeték nélküli adatforgalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik