Tudomány

A kütyük lassíthatják a szellemi öregedést

24.hu
24.hu

2015. 09. 02. 13:30

Azok az idősek, akik rendszeresen használják a technológiai eszközöket, tovább megtarthatják a szellemi frissességüket.

A Quartz kedden írta meg, hogy egy új, az Intelligence című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a számítógépek és okostelefonok használata jelentősen lassíthatja a mentális öregedést. A felmérések szerint ma az idős emberek szellemi értelemben véve négy-nyolc évvel „fiatalabbak”, mint egy évtizeddel ezelőtt. Ráadásul nem csak az IQ-juk magasabb, de a nyelvi és logikai készségeik, problémamegoldó képességük is jobb – nemtől, iskolázottságtól és egészségi állapottól függetlenül.

Valeria Bordone, az International Institute for Applied Systems Analysis kutatója és kollégái több ezer, ötven évnél idősebb, Angliában és Németországban élő ember adatait elemezték. A felhasznált adatokat egy 2006-os és egy 2012-es felmérés során gyűjtötték össze.

„Tudjuk, hogy az IQ évtizedek óta emelkedik” – mondta Bordone a portálnak nyilatkozva. Az IQ folyamatos, az 1930-as évek óta tartó növekedését Flynn-effektusnak hívja a tudomány. A kutatók szerint valószínűleg az okozza, hogy az eltelt nyolcvan-kilencven évben világszerte javult a lakosság szélesebb rétegei által elérhető oktatás, élelmezés és egészségügyi szolgáltatások színvonala. Ezek az apró, de folyamatos változások lehetővé tették az emberek számára, hogy olyan tevékenységeket végezzenek, amelyek fejlesztik a kognitív képességeiket.

Persze, az IQ önmagában még nem alkalmas egy ember mentális állapotának felméréséhez. „Ezért a tesztjeink során más kognitiv készségeket is vizsgáltunk” – magyarázta a kutató. A felmérések során vizsgálták az alapvető gondolkodási képességeket, a nyelvhasználatot és a logikai készségeket is. A 2012-es tesztek szinte valamennyi alanya jobban teljesített, mint a 2006-osokéi, ami azt mutatja, hogy az ötvenes-hatvanas korosztályok tagjainak mentális teljesítőképessége számottevően javult az elmúlt években.

„Számos esetben előfordult, hogy a 2012-ben vizsgált hatvanasok ugyanolyan pontszámot értek el, mint a 2006-ban vizsgált ötvenesek – fejtegette Bordone. – A két korosztály tagjai közötti legszembetűnőbb különbség az, hogy a fiatalabbak körében jóval elterjedtebb a számítógépek és a mobiltelefonok használata.”

Bordone szerint a modern technológia azért javíthatja a mentális teljesítőképességet, mert olyan kihívások és feladatok elé állítja a felhasználókat, amelyek megoldásához komplex gondolkodás szükséges. A Quartz szerzője ugyanajkkor hangsúlyozta, más okai is lehetnek annak, hogy a ma élő hatvanasok jobban meg tudják őrizni szellemi frissességüket, mint elődeik. Például az, hogy az idősek kénytelenek új kognitív képességeket kifejleszteni, ha fel akarják venni a versenyt az egyre képzettebbé váló fiatalokkal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.