Tudomány
fenékpuszta (Array)

Gyermekcsontvázat találtak Fenékpusztán

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 08. 17. 16:11

Akár másfél évezrede is ott fekhetett az egykori római fürdő medencéjének alján.

Egy 4-8 év körüli kisgyermek csontvázát találták meg Fenékpusztán, egy római kori erőd feltárása során a régészek.

Az erőd feltehetően a 4. században épült. Az ásatások vezetője, Tamáska Orsolya az MTI-nek elmondta: egyelőre rejtély, hogyan került a még meghatározatlan nemű gyermek csontváza az erőd 600 négyzetméteres fürdőjébe, az egyik medence aljára, de az biztos, hogy a fürdő akkor már használaton kívül volt.

A Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán 2009 óta zajlik az egykori erődváros feltárása, már már 130 évvel ezelőtt is voltak kezdetleges próbálkozások. A munkákban a Heidelbergi Egyetem és a lipcsei Közép-Kelet-Európai Kutatóintézet is részt vesz. Az erőd jelentőségét az adja, hogy az akkori Pannónia egyetlen olyan központja, ahol a rómaiak utáni korszakot is nyomon lehet követni.

Az erőd 15 hektáros, szabályos négyszög alakú területet zárt körbe, összesen 44 torony volt falai mentén. Mostanáig 27 épület alapjait tárták fel, köztük gabonatárolókat, kisebb villákat, egy reprezentációs célokra szolgáló palotát, három kaput és a fürdő nyomait. Már a rómaiak kivonulása után, a VI-VII. században épülhetett az a kora keresztény bazilika, amire szintén a falakon belül bukkantak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.