Tudomány
csillaghullás (Array)

Különösen szép lesz ma a csillaghullás

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 08. 12. 13:00

Szerda este nagy eséllyel "futunk bele" egy porcsomóba, amit a Perseidák anyaüstököse hagyott hátra másfél évszázada. Egyébként is ma lesz a csillaghullás maximuma, irány hát a természet! Sok lány fogja elveszíteni a szűzességét.

Napok óta hullanak a csillagok az égből, de a leglátványosabb égi jelenségben ma, szerdán este lesz részünk. Ma van ugyanis a Perseidák meteorraj “maximuma”, azaz most húz majd át felettünk a legtöbb fényes csík. Óránként több tucatnyi hullócsillagot láthatunk, vagyis kapja mindenki hóna alá a pokrócot, a horgászszéket, és irány egy várostól távol eső sötét, romantikus hely.

Így érdemes várni a hullócsillagokat

Mit látunk?

Nyilván nem egy lepottyanó csillagot. A hullócsillag az űrben keringő por, aminek szemcséi a Föld légkörébe jutva felizzanak és megsemmisülnek. 

Más nem is kell hozzá, a jelenségben szabad szemmel gyönyörködhetünk. Csillagászok azt javasolják, menjünk minél távolabb a települések fényszennyezésétől, és a megfigyelés idejére kapcsoljuk ki a magunkkal vitt fényforrásokat is. Olyan pontot válasszunk, ahol minél szélesebb körpanoráma tárul elénk.

A megfigyeléshez ugyanis nem a fejünk feletti pontot kell mereven bámulni, hanem a zenit és a horizont között, körülbelül 45 fokos szögben érdemes pásztázni az eget. Az irány sem sokat számít, bár észak vagy dél felé fordulva talán sűrűbben záporoznak a meteorok. A lényeg tényleg az, hogy minél kevesebb földi fényforrás zavarja a látványt.

A legtöbb hullócsillagot, mint mindig, hajnalban láthatjuk, ám egyes szakcsillagászok szerint szerdán kora este is számíthatunk egy maximumra. Földünk ugyanis nagy eséllyel közelíti meg a meteorraj “anyaüstökösének” 1862-ben kilökött porcsomóját. Ha ez megtörténik, ma éjjel különlegesen szép látványban esz részünk.

Szent Lőrinc és Perseus

Az időjárás minden bizonnyal kegyes lesz hozzánk, az ég tiszta lesz, felhőmentes, és a Hold fénye sem zavarja majd a látványt. Ha valaki nem tud kiszakadni Budapestről, a Budai hegyeket ajánljuk csillaglesre, vagy keresse fel az óbudai Polarisz Csillagvizsgálót, ahol szakemberek és csillagászati előadások várják az érdeklődőket.

Ha valaki még inkább ki akar szakadni a mindennapok mókuskerekéből, gondoljon bele: a Perseidákkal évezredek nemzedékeivel “teremthetünk kapcsolatot”. A meteorraj első észlelését Kr.u. 36-ban jegyezték le Kínában, vagyis legalább kétezer éve ez az esemény az augusztusi éjszakák egyik legnagyobb látványossága.

 Fotó: MTI/Komka Péter

Szűz lányok

A kereszténység korai évszázadaiban a kereszténység már azélve, roston megsütött vértanú, Szent Lőrinc könnyeinek nevezte az égen végigszántó fényeket – hogy miért, azt ide kattintva olvashatja. Ezen az estén lehetünk babonásak is.

Hihetjük azt, ha a hullócsillag feltűnésekor kívánunk valamit, és azt senkinek nem áruljuk el, egy éven belül teljesülni fog. Előrejelezhetik viszont a halált is, de számolgathatunk is: minden egyes hullócsillag azt jelenti, egy lány épp akkor veszítette el a szűzességét.

A csillaghullást előidéző porszemek egyébként az 1962-ben felfedezett 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, így ez lett az első eset, amikor sikerült meghatározni egy meteorraj eredetét. Perseidának pedig azért nevezik, mert a Földről nézve a raj mintha a Perseus csillagképből érkezne. Ő egy görög hős volt, Zeusz fia, aki furfanggal győzte le az egyetlen pillantásával bárkit kővé változtató, kígyóhajú Medúszát.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.