Tudomány
Ferenc József és Erzsébet királyné (Array)

Mint a mesében: a király megjutalmazta a szegénylegényt

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2015. 08. 07. 13:00

Ferenc József mezítláb ment sétálni - dalolta a Marci a budai vár kertjében 1904 tavaszán. A király meghallotta, és olyan jót nevetett rajta, hogy menten megjutalmazta a palóc legényt.

Ferenc Józsefnél trónra lépését követően kevés gyűlöltebb személy akadt nála a magyarok szemében, talán még “láncos kutyája”, a forradalom utáni rendteremtéssel megbízott Haynau vetekedhetett vele. Hiába intette önmérsékletre még az orosz cár is, a megtorlás során százakat végeztetett ki, ezrek kerültek várfogságra, Magyarország pedig visszasüllyedt a jogfosztottságba.

Ferenc Jóska

A császárnak sem volt szíve csücske magyar népe, amit azzal is kifejezett, hogy jó húsz évig meg sem koronáztatta magát. Úgy vélte, miután az ország fegyvert fogott uralkodója ellen, ő is figyelmen kívül hagyja a magyar alkotmányt. A helyzet persze tarthatatlan volt, Ferenc József kisebb engedményeket tett, majd miután a dinasztia komoly vereségeket szenvedett német és itáliai területein, megszületett a kiegyezés, a magyar Szent Korona is a császár fejére került.

Az Osztrák-Magyar Monarchia jelentette békeévek 1867-től pedig azt eredményezték, hogy az új generációk megbékéltek királyukkal, a gyűlölt alak a jóságos Ferenc Jóskává szelídült. Nagy része volt ebben a Erzsébet királynénak is, akinek szíve “magyarul érzett”, bővebben pedig ide kattintva olvashat róla.

Ferenc József és Erzsébet királyné (Array)
Ferenc József és Erzsébet királyné Budapesten (Wikipedia)

“Mezézláb ment sétányi”

Akár igaz, akár nem, a magyar sajtóban megjelent egy hír 1904 májusában, amely mesebeli színnel vonja be Ferenc Jóska alakját egy “mulatságos történeten” keresztül. Egy nap a király szokása szerint a várkertben sétálgatott kora reggel. Egyszer csak énekhang ütötte meg a fülét, egy palóc származású legény, Marci dalolászott munka közben:

“Ferencz Józsep
Mezétláb mént sétányi,
A csizmóját
Otthol hagyta patkónyi,

Hej de kilencz kovács
Nem merte fővállanyi,
Vállanyi, de vállanyi,
Mer’ nem tudtak
Gyémánt patkót
Csinányi, csinányi!

Furcsa volt a dal, hát még a palóc nyeljárás a Habsburg fülének, “mert bizony a palócz beszédet, kivált ha még dalolják is, nem könnyű megérteni annak, a ki nincs hozzá szokva” – írja a korabeli sajtó. Meg is kérte a körülötte állókat, fordítsák le neki “rendes magyar nyelvre”.

Mikor aztán megértette, mit dalolt a kertben Marci, “jóízűt nevetett rajta s megrendelte, hogy a dalos legénynek egy pár szép csizmát adjanak a nótájáért”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.