Tudomány

A csípős ételek meghosszabbíthatják az életünket

spicy (Array)
spicy (Array)

Egy kínai kutatás szerint azok, akik hetente legalább egyszer fűszeres ételeket fogyasztanak, tovább élnek, mint „kímélő diétát" tartó társaik.

Egy kedden megjelent tanulmány szerint a fűszeres ételek fogyasztása jelentősen meghosszabbíthatja az életünket. A Kínai Orvostudományi Akadémia kutatói hét éven keresztül közel félmillió ember étkezési szokásait kísérték figyelemmel; mint kiderült, megéri Erős Pistával enni a zöldpaprikát, azok közül, akik hetente legalább egyszer csípős ételeket fogyasztottak, 10 százalékkal kevesebben haltak meg, mint azok közül, akik ragaszkodtak a „kímélőbb” diétához.

A BMJ-ben publikált tanulmány szerzői hangsúlyozták: kutatási eredményeik egyszerű megfigyeléseken alapulnak, ezért nem lehet messzemenő következtetéseket levonni belőlük. Mint írták, érdemes lenne behatóbban is tanulmányozni a csípős fűszerek élettani hatásait, mert nem lehetetlen, hogy új, „élettartam-hosszabbító” étrendeket állíthatnának össze a felhasználásukkal.

Véleményüket Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem kutatója is osztja, aki a tanulmányhoz kapcsolódó vezércikkében hangsúlyozta, régóta gyanítják, hogy a chilinek, az erős paprikának és ezek bioaktív hatóanyagának, a kapszaicinnek komoly egészségmegőrző – köztük antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes – hatásai lehetnek.

A kutatók szerint a kapszaicin a bél tápanyag-felszívódást segítő mikrobáinak működésére is jó hatással van, és segít megelőzni az elhízást. „További kutatásokra lesz szükség annak megállapításához, hogy a fűszeres ételek fogyasztása valóban jó hatással van-e az egészségre és közvetlen módon növelheti-e a várható élettartalmat” – emelte ki Forouhi.
A 2004-től 2008-ig tartó kutatásban Kína tíz különböző tartományában élő, egészséges, 35-79 éves emberek vettek részt. Az adatok kiértékelése során a korukat, családi állapotukat, iskolázottságukat, fizikai állapotukat, közvetlen rokonaik kórtörténetét és az általános étrendjüket is figyelembe vették.

A kutatók részletesen kikérdezték a résztvevőket az étrendjükről – különös tekintettel arra, hogy milyen gyakran fogyasztanak fűszeres ételeket. Legtöbbjük a Kínában rendkívül népszerű chili paprikát preferálta; persze, fontos megjegyezni, hogy a chilis ételek elkészítéséhez általában jóval több fűszert használnak, mint más fogásokhoz.
Az adatok szerint azok, akik szárított helyett friss chilit fogyasztanak, kevésbé hajlamosak a rákra, az ischaemiás szívbetegségekre és a cukorbetegségre.

Kevin McConway, az Open University alkalmazott statisztikával foglalkozó professzora szerint a fenti megállapítások ellenére is hiba lenne túl sokat belelátni a felmérés eredményeibe. „Könnyen meglehet, hogy nem maguknak a fűszereknek vannak áldásos hatásai, hanem annak, ahogy a kínai szakácsok használják őket, esetleg más a fűszeres fogásokkal együtt fogyasztott ételeknek vagy italoknak” – fejtegette a Guardiannek nyilatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik