Tudomány

Labdázni és mászókázni is tud majd a kézátültetésen átesett kisfiú

kézátültetés (Array)
kézátültetés (Array)

Már mozgatni is tudja új végtagjait, amiket tizenegy órás műtéttel kapott meg.

Átültetéssel kapott új kezeket egy nyolcéves kisfiú, akinek korábban egy súlyos fertőzés miatt kellett amputálni a végtagjait – tudósít az MTI.

Zion Harvey a kórházi sajtótájékoztatón széles mosollyal üdvözölte az egybegyűlteket és boldogan mutatta, hogy ha még csak finoman is, de már képes mozgatni az új végtagokat. „Elsőre furcsa, de aztán jó érzés volt felébredni az új kezekkel” – mondta.

 Europress

A kisfiún a hónap elején hajtották végre majdnem tizenegy órás műtétet. Acéllemezekkel és csavarokkal rögzítették egymáshoz a kisfiú saját és új csontjait, majd a sebészek az artériákat, vénákat, izmokat és inakat is összekötötték.

A gyermeknek négyéves korában kellett amputálni kezeit és lábait egy vérmérgezés szövődményei miatt és veseátültetést is végre kellett hajtani. Lábai helyett is protéziseket ültettek be neki, aminek köszönhetően eddig is aktív életet tudott élni – futni és ugrálni is. Az orvosok reményei szerint az átültetés után labdázni és mászókázni is tud majd.

Az elmúlt években számos felnőtt páciensen is végrehajtottak dupla kéz- vagy karátültetést az Egyesült Államokban, de Zion a legfiatalabb páciens az országban, aki ilyen beavatkozáson esett át. Még jó pár hetet kórházban kell töltenie, mielőtt hazamehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik