Tudomány
hyperloop-2 (Array)

Egyetemisták megépítették a Hyperloop működő modelljét

Dávid Imre
Dávid Imre

városlakó. 2015. 06. 27. 18:10

Az Illinoisi Egyetem hallgatóinak modellje a méretétől eltekintve szinte mindenben híven követi Elon Musk eredeti terveit.

Korábban a témában:

A közvélemény odavan Elon Musk csodavasútjáért. A Hyperloop ötlete világszerte rengeteg ember fantáziáját mozgatta meg – köztük az Illinoisi Egyetem gépészmérnöki karának hallgatóiét is, akik meg is építették a hipermodern közlekedési eszköz 1:24 arányú, működő modelljét.

hyperloop-3 (Array)Fotó: Andrew Hornton

Musk tervei szerint a részleges vákuum alatt lévő csőben száguldó utazókapszulák kevesebb, mint egy óra alatt tennék meg a San Francisco és Los Angeles közötti, közel 600 kilométeres távolságot. A Tesla és a SpaceX dollármilliárdos alapítója egy 2013 augusztusában nyilvánosságra hozott white paperben tette közzé a szupervonat részletes terveit.

Az egyetemisták modellje nagyjából híven követi az eredeti elképzelést. A mini-Hyperloop kabinjai egy ovális fémcsőben, a léghoki-asztalok korongjaihoz hasonló módon, egy vékony légrétegen csúszva közlekednek. A kapszulákat a cső belsejében elhelyezett elektromágneses motorok gyorsítják fel.

A diákok néhány apróbb változtatást is kénytelenek voltak eszközölni a terveken. „Kicsit egyszerűsítenünk kellett a prototípust – mondta a Motherboardnak nyilatkozva Andrew Hornton végzős hallgató, a projekt egyik vezető tervezője. – Egyetlen szemeszter alatt nem tudtuk megépíteni a teljes rendszer modelljét. Azt reméljük, hogy az utánunk jövő osztályok továbbviszik majd a munkánkat.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.