Tudomány

„Visszajöttek a Marsról” a kutatók

Nyolc hónapig úgy éltek a NASA kísérletének résztvevői, mintha a vörös bolygón lennének. Szabadulásuk után jóllaktak barackkal és görögdinnyével.

Nyolc hónapig tartott a NASA Mars-szimulációs kísérlete, melyben azt vizsgálták, hogyan tudnak csapatban dolgozni a kísérletben résztvevő tudósok – számolt be az MTI. Hawaii szigetén, a Mauna Loa hegyen 2400 méteres magasságban helyezték el a kupola formájú „bázist”. A légzsilippel lezárt létesítmény lakói csak a hawaii lávamezőket és hegyeket láthatták, ahol sem növény, sem állat nem él meg, így hasonló élményben volt részük, mintha a Marsra mentek volna.

A bázisról csak űrruhában mozdulhattak ki alkalmanként. „Amikor vége lett a kísérletnek, nagyon furcsa volt úgy kilépni az ajtón, hogy nem volt rajtunk űrruha” – mondta Jocelyn Dunn, a kísérlet egyik alanya.

A kísérlet célja az volt, hogy időben meg tudják állapítani, ha a legénység valamelyik tagja depressziós kezd lenni vagy egyéb mentális problémák jelentkeznek, hogy a jövőbeni küldetések során időben cselekedhessenek.

 Fotó: Europress

A stresszt a legénység tagjai testedzéssel és jógával vezethették le. Dunn azt mondta: nehéz volt, hogy az ember a rosszabb napjain nem tudott elvonulni, de még nehezebben viselték a családtól való távolságot. A 27 éves doktorandusz testvére esküvőjén sem tudott részt venni a kísérlet miatt, csak videóüzenetet tudott küldeni.

A csapattagok első dolga a bázis elhagyása után az volt, hogy belakmározzanak azokból az ételekből, amelyeket hónapok óta nélkülözniük kellett: így például görögdinnyéből és barackból. A bázison ugyanis csak szárított élelmiszereket fogyaszthattak. Ezek után úszni mentek: a kísérlet alatt ugyanis csak heti hat perc zuhanyozásra volt lehetőségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik