Tudomány

Lenyűgöző mutatványokra képes a Boeing legújabb utasszállítója

boeing-787-9-felszallas(960x640).jpg (Array)
boeing-787-9-felszallas(960x640).jpg (Array)

Nem akármivel készülnek a Dreamliner 787-9 pilótái a Paris Air Show-ra. Reméljük a gép papírzacskókkal is jól fel van szerelve.

Aki, nincs oda a repülésért, annak nem fog tetszeni az sem, ha egyszer a Boeing 787-9 Dreamliner típusú utasszállítójával kell utaznia. Már amennyiben a gép úgy száll fel, ahogyan az a lenti videón látszik. A gép, ahogy elemelkedik a talajtól, szinte azonnal függőlegesen folytatja az emelkedést: nagyon reméljük, hogy felszerelték, azokkal a bizonyos, rosszullétek esetére rendszeresített papírzacskókkal is. Egy ilyen starthoz nekünk legalábbis biztosan szükségünk lenne rá.

A Vietnam Airlines utasszállítójáról a gyártó Washingtoni államban fekvő központja fölött készült felvétel, miközben a Boeing pilótái a jövő hét elején kezdődő Paris Air Show-ra készültek – írja a CNN.

A hírcsatorna megkereste a céget, hogy pontos adatokat kérjen a gép képességiről, ám egy szóvivő azt mondta nekik: nem adnak ki információkat, még azt sem, hogy pontosan milyen szögben szállt fel a Dreamliner. A CNN így egy 767 típussal repülő pilótát, Patrick Smith-t kérdezte meg a videóról. Ő annyira azért nem volt elájulva tőle:

„Bár úgy látszik, hogy a felszállás majdnem teljesen merőleges, egészen biztosan nem így van. Már egy 20 fokos szögben történő felszállás is elég komoly manőver. Feltéve, hogy a gép nagyon könnyű volt, hiszen nem szállított utasokat, és valószínűleg üzemanyaggal sem volt teletankolva, lehetséges, hogy az átlagosnál valóban meredekebben emelkedett, de a többi, az csak a kamera látószögének illúziója” – vélekedett a pilóta.

A 9-es egyébként a Dreamliner 787 család legfrissebb verziója, az első 2013-ban gördült ki a Boeing Everettben álló hangárjából. Az első darabokat a New Zealand Airlines-nak szállították le, 2014-ben. A következő, 10-es modell várhatóan 2018-ra készül el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik