Tudomány

Ha emberek is lettek volna ezen a Mars-próbaúton, meghaltak volna

A landolást segítő gigaejtőernyő ugyan kinyílt, de darabokra is szakadt.

A NASA Mars-járművek landolásának új technológiáját tesztelő hétfői próbaútján teljesen kinyílt ugyan az óriási ejtőernyő, de rögtön utána darabokra is szakadt. Az űrhivatal tanulmányozza, mi történt és miért, hogy olyan ejtőernyőt fejleszthessen, amelyikkel ez nem történik meg – közölte kedden Steve Jurczyk, a hivatal űrtechnológiai igazgatóságának munkatársa.

Még mindig jobb ha most derül ki

A hétfői, Kauai szigetén végrehajtott teszttel azt a technológiát vizsgálták, amely az atmoszférán szuperszonikus sebességgel átzuhanó landolóegységet képes lenne lelassítani.

Tavaly hasonló gigantikus ejtőernyőt teszteltek, de az nem nyílt ki teljesen. Az idei tesztekkel az újratervezett eszközt próbálták ki.

“Nagyon szerettük volna, ha ezek a hibák a földi próbákon fordulnak elő és nem a Marson. Siker tehát, hogy többet tudtunk meg az ejtőernyőről, és kimagaslóan megbízható eszközünk lesz, amikor nagy missziót küldünk a Marsra” – magyarázta Jurczyk.

Nagyobb tömeghez új technológia

A NASA-nak új technológiára van szüksége, ha nagyobb súlyú szállítmányokat és embereket akar a vörös bolygóra küldeni. A hivatal a lassító eszközöknek ugyanazt a típusát használja a Marsra szálláshoz az 1970-es évek óta, amikor a Viking leszállóegységek landoltak a bolygón.

A NASA a 2030-as években tervez embereket küldeni a Marsra. Ha a kísérleti technológia tesztjei nem sikerülnek, lehet, hogy a hivatal egyáltalán nem fogja használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik