Tudomány

Így néz ki a gyönyörű kék naplemente a Marson

Naplemente a Marrson (Array)
Naplemente a Marrson (Array)

Most először készített színes fényképet a marsi naplementéről a bolygó felszínén már majdnem ezer napja bóklászó marsjáró.

A Mars, a Vörös bolygó mintha tényleg tökéletes ellentéte lenne a Földnek, a Kék bolygónak. Ez derül ki azokból a fényképekből is, amit a NASA a héten tett közzé a marsi naplementéről. A Földdel ellentétben ugyanis a lemenő nap nem a vörös árnyalataiban pompázik a kék háttér előtt, hanem hideg kék fénnyel bukik a horizont alá a vöröses égbolton.

 Kék naplemente a Marson – a Curiosity első színes fényképe a jelenségről
Fotó:NASA 

A fényképeket még április 15-én készítette a Curiosity marsjáró, küldetésének 956. napján, és ez volt az első alkalom, hogy a kutatórobot színes fotókat küldött vissza a Földre a marsi naplementéről. Ugyanakkor nem ez az első felvétel a Mars napnyugtájáról, korábban már több oda küldött robot is készített fényképeket a lemenő napról a Vörös bolygón. 2010-ben az Opportunity felvételeiből készített videón lehetett megcsodálni a jelenséget.

 

A kék szín egyébként a marsi légkörben lévő finom pornak köszönhető. A részecskék ugyanis szétszórják az ég felé a napfény vöröses színeit, míg a kék színt áteresztik. A NASA közlése szerint a kamera, amivel a színes felvételek készültek, nagyjából úgy lát, mint az emberi szem, csak a kék színt kissé gyengébben érzékeli. Így emberi szemmel a marsi naplemente még „kékebb” lehet, mint ahogy azt a fényképeken lehet látni. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik