Tudomány

Ezért érdemes tequilát inni

tequila-2 (Array)
tequila-2 (Array)

Erősíti a csontokat, csökkenti az étvágyat, ráadásul cukormentes édesítőként és bio-üzemanyagként is remekül használható.

A tequiláról a legtöbbünknek az átmulatott éjszakák és a fejfájós másnapok jutnak az eszébe. Pedig Mexikó közkedvelt nemzeti italának tudományosan igazolt jótékony hatásai is vannak, és az alapanyagául szolgáló agávé is számos izgalmas felhasználási lehetőséggel bír.

Mivel a Hír24 szerkesztőségének tagjai között is szép számmal vannak olyanok, akik elkötelezett rajongói ennek a testet-lelket frissítő italnak, úgy gondoltuk, összegyűjtjük a tíz legfontosabb érvet a kulturált tequilafogyasztás mellett:

1. A keményen dolgozó kisembereket támogatod

Az agavétermelők a világ legszorgalmasabb emberei közé tartoznak. A tequila alapanyagául szolgáló növény rendkívül hosszú idő – cirka tíz év – alatt érik be; termesztéséhez tiszteletre méltó türelem és szívós, kitartó munka kell.

Keményen dolgozó agávéfarmer

Maga a tequilagyártás is bonyolult és felelősségteljes feladat. A főzdében először eltávolítják a növény leveleit, majd megsütik és csíkokra vágják a hatalmas termőtestet, végül egy speciális eljárással kinyerik az agávé édes, ragacsos levét, az ún. „agávémézet”, amelyből aztán hosszas erjesztéssel állítják elő a méregerős italt.

2. Veszélyeztetett állatokon segíthetsz

Az agávé különleges növény. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy denevérek porozzák be. Pontosabban azok a veszélyeztetett állatok között számon tartott mexikói és jamaicai gyümölcsevő denevérek, amelyek kedvelt csemegéje a növény édes nektárja. Minél több tequila fogy, annál több agávécserjét ültetnek, így az ital fogyasztásával tulajdonképpen a kihalás szélén álló bőregerek megmentéséhez is hozzájárulsz.

A gyümölcsdenevérek a halmozottan hátrányos helyzetű fajok közé tartoznak

3. Ha másnapos vagy, ráfoghatod a politikusokra

A mexikói törvényi szabályozás igen szigorú: tequilát csak és kizárólag a Jaliscóból származó kék agávéból lehet készíteni. Sajnos, az Egyesült Államok törvényhozói már kevésbé voltak szigorúak, ezért egy 2006-os kormányrendelet értelmében az amerikai üzemekben palackozott italoknak csak 49 százalékban kell tiszta agávétequilát tartalmazniuk, a maradékot szintre bármilyen cukorból erjesztett alkohollal helyettesíthetik. Ezt a pancsolt italt hívják a mexikóiak mixtónak, amely – mivel többféle alkohol keverésével állítják elő – sajnos durva fejfájást okozhat. Kézenfekvő a következtetés: a politikusok tehetnek róla, ha másnapos vagy. 

4. A tequilából gyémánt is készíthető

Mexikói tudósok régóta próbálnak különféle szerves oldatokból gyémántot készíteni. Kutatásaik során észrevették, hogy az ehhez szükséges ideális vegyület a tequilához hasonlóan 40 százalék etanolt és 60 százalék vizet tartalmaz. Nosza, hevíteni kezdtek némi államilag garantált minőségű tequilát, és a kellemes 1400ºF-os hőmérséklet felett megtörtént a csoda, nagy marék nagy tisztaságú gyémánt maradt vissza a lombik alján.

Tizenhat karátos tequila 

Sajnos, a tequilagyémántok előállítása jóval költségesebb mulattság, mint a széles körben elterjedt ipari gyémántoké, és bár elképesztően tartósak és hőállók, egyelőre még nem tudni,valójában mire is lehetne használni őket.

5. Több mint hatvan különféle íz- és illatanyagot tartalmaz

A jó minőségű tequila nem kevesebb, mint hatvan különböző íz- és illatanyagot tartalmaz. Köztük a csokoládés aromájú izovaleraldehidet, a whiskyre emlékeztető ízű izoamil-alkoholt, a sör fanyarságát idéző β-damascenonet, a virágillatú 2-feniletanolt és a vanília fő ízanyagát, a vanillint.

6. Az agávéfogyasztás erősíti a csontozatot

A kutatók szerint az agávéban található természetes gyümölcscukrok (fruktánok és fruktózok) csökkenthetik a csontritkulás veszélyét. A kísérletek azt mutatják, hogy az agávédiéta nagymértékben javíthatja a szervezet kalcium- és magnézium-felvevő képességét, és így jelentősen javíthatja a csontképződést.

Az agávé a csontoknak is jót tesz

7. Remek természetes édesítőszer készíthető belőle

Az agavéban egy másik természetes cukor, az agavin is megtalálható. Ráadásul az emberi gyomor számára feldolgozhatatlan, rostos formában, minek köszönhetően kitűnően alkalmas a szervezet glükózszintjének csökkentésére és az inzulinszint növelésére. Mindeme tulajdonságai kiválóan alkalmassá teszik a cukorbetegeknek szánt édesítőszerek készítésére.

8. Csökkenti az étvágyat

Az agávéban található fruktánok jelentősen növelik azoknak az inzulin kiválasztását serkentő hormonoknak a képződését, amelyek a teltségérzet kialakulásáért is felelősek. Minél több agávét fogyasztunk, annál jóllakottabbnak érezzük magunkat, anélkül, hogy túl sokat ettünk volna – ami komolyan hozzájárulhat a fogyókúra hatékonyságához.

Segít ledobni a felesleget

9. Molekuláris ujjlenyomatvétellel kiszűrhetők az olcsó hamisítványok

Mivel a tequila a világ egyik legnépszerűbb itala, természetesen sokan hamisítják világszerte. Szerencsére, van megoldás: egy speciális eljárással minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy jó minőségű itallal vagy zugfőzött lőrével van-e dolgunk.

A Fourier- transzformációs infravörös spektroszkópia nevű eljárással könnyen megállapítható, hogy kék agávéból vagy más, cukor-alapú párlatokból készült-e a vizsgált ital. A vizsgálat, amelyet „molekuláris ujjlenyomatvételnek” is neveznek, alig két perc alatt képes elkészíteni a tequila kémai profilját. Mivel a tequilagyártás és forgalmazás dollármilliárdos üzlet, várható, hogy egyre több helyen vizsgálják majd hasonló eljárásokkal a sombrerós üvegekben lötyögő folyadékokat.

10. A jövő környezetbarát üzemanyaga lehet

Az agávé bio-üzemanyagként is remekül megállná a helyét. A természetes üzemanyagokkal kapcsolatos egyik legnagyobb dilemma, hogy paradox módon már maga a feldolgozásuk is rengeteg energiát emészt fel – ezért is lenne jó választás az agávénövény, amely a kutatások szerint jóval gazdaságosabban hasznosítható, mint például az energiafüvek.

Bio-üzemanyagnak is kiváló

Az agávé mellett szól az is, hogy jól tűri az extrém időjárás-változásokat, ráadásul mivel a tequilagyártás során visszamaradt levelek is felhasználhatók, nem kellene újabb területeket beültetni vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik