Tudomány

Gondok vannak az orosz űrhajóval

Progressz teherűrhajó (progressz)
Progressz teherűrhajó (progressz)

A hordozórakéták 30 kilométerrel túllépték a keringési pályát, az űrállomáshoz kapcsolódás során szükséges antennák nem nyíltak ki. Teherűrhajóról van szó, űrhajósok élete nincs veszélyben.

Műszaki problémák merültek fel azzal az orosz űrhajóval, melyet kedden reggel indítottak a kazahsztáni Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra – közölte a Roszkoszmosz orosz űrhivatal.

A Szojuz hordozórakéták nem tudták a kijelölt keringési pályára állítani a teherűrhajót, hanem 30 kilométerrel túllépték azt. A hordozórakétákról való leválás után a személyzet nélküli Progressz teherűrhajó öt antennájából legalább kettő nem nyílt ki – ezek az antennák az űrállomáshoz való kapcsolódáshoz kellenek. A szállítmány érkezését el kellett halasztani, leghamarabb csütörtökön kerülhet a Progressz rakománya a Nemzetközi Űrállomásra. Eredetileg mindössze hat óra alatt kellett volna kapcsolódnia a teherszállítónak.

Az orosz teherűrhajó nemcsak üzemanyagot, kísérletekhez használt eszközöket és oxigént visz a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, hanem ajándékokat, ünnepi ételt és zászlót is, ugyanis az űrállomáson is megemlékeznek a Szovjetuniónak a náci Németország felett aratott győzelmének 70. évfordulójáról.

Az űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy olasz űrhajós tartózkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik