Nagyvilág

Megúszták az ISS űrhajósai

iss (iss)
iss (iss)

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó asztronauták visszatértek az űrbázis amerikai részébe, miután több mint tíz órát töltöttek az orosz szegmensben ammóniaszivárgás gyanúja miatt - közölte szerdán az amerikai űrhajózási hivatal (NASA).

Elővigyázatosságból az űrhajósok oxigénmaszkban mentek át a ISS amerikai részébe, majd levették, miután kiderült, hogy a levegő nem szennyezett ammóniával.

Az orosz média a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatalra hivatkozva azt közölte szerdán, hogy ammóniaszivárgás történt az űrállomáson, ezért a legénységnek el kellett hagynia az ISS mérgező gázzal szennyezett egységét. A közlés arról szólt, hogy a szivárgás az ISS egyik amerikai moduljában történt. Az űrhajósok ezért elzsilipelték magukat az űrállomás orosz építésű részében. A NASA azonban később cáfolta, hogy ammóniaszivárgás történt.

Amerikai szakemberek szerint feltételezhetően három oka is lehetett, hogy téves riasztás történt az űrállomás amerikai moduljában: ugrásszerűen megnőtt a nyomás, meghibásodott a jeladó berendezés, illetve informatikai probléma lépett fel. Szakértők tanulmányozzák a kialakult helyzetet.

Az ammónia színtelen gáz, amely irritálja a szemet és a tüdőt. Az űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy olasz űrhajós dolgozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik