Tudomány

A spanyolok negyede azt hiszi, a Nap kering a Föld körül

Föld és Nap (föld, nap, )
Föld és Nap (föld, nap, )

És még az amerikaiakra szokták azt mondani itten a művelt Európában, hogy tudatlan bunkók.

Ijesztőnek tartja, hogy a spanyolok 25 százaléka azt gondolja, nem a Föld kering a Nap körül, hanem a több száz éve megdöntött elméletet vallva úgy tudja, bolygónk körül kering a Nap? Vagy azt, hogy a spanyolok 30 százaléka úgy tudja, az emberek valamikor a dinoszauruszokkal együtt járták az ősidőkben a földet, mint a Flintstone-családban?

Pedig ezek a számok már haladásról árulkodnak. 2006-ban még 40 (negyven!) százalék hitte azt, hogy a Nap kering a Föld körül és 50 (ötven!) százalék, hogy a dinoszauruszokkal együtt él az emberiség. Ezt a tényt – mármint a fejlődést – hangsúlyozta egy felmérés, amelyben a spanyol társadalom tudományos ismereteit mérték fel – jelentette az El Pais. Idén ugyanis már a válaszadók 58 százaléka válaszolt helyesen a feltett kérdésekre, szemben a 9 évvel ezelőtti 70 százalékkal.

A SpanyolTudományos és Technológiai Alapítvány (FECYT) által végzett kutatás eredményei szerint mindössze 46 százalék tudta helyesen, hogy az antibiotikumok nem tudják meggyógyítani a vírusok által terjesztett betegségeket. Közben 27 százaléka gondolja, hogy a homeopátia „tudományos”, és nem áltudomány, aminek hatékonyságát semmilyen tudományos vizsgálat sem támasztja alá. 14 százalék pedig tudománynak hiszi az asztrológiát. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik