Tudomány

50 ezer embert várnak Petőfi Sándor temetésére

Morvai Ferenc (Morvai Ferenc)
Morvai Ferenc (Morvai Ferenc)

Összecsapott Morvai Ferenc az MTA-val a költő csontjairól. Morvai bizottsága július 17-én eltemeti Petőfi Sándort.

Petőfi Sándor Szibériában talált állítólagos csontjairól már 1990-ben bebizonyosodott, hogy egy nőhöz tartoztak, és ezt az új DNS-vizsgálat sem cáfolja, idézi a Heol a Magyar Tudományos Akadémia reakcióját arra a hírre, hogy újra megpróbálja igazolni a Megamorv-Petőfi Bizottság, hogy igenis a költő földi maradványait találták meg Barguzinban.

A Bizottság persze nem ért egyet. Azt mondják, az MTA félrevezeti az embereket. Morvai Ferenc, a bizottság elnöke azt mondta, hogy nem vonja vissza az álláspontját, amit szerinte kínai kutatók erősítettek meg. 

A kínaiak szerint a DNS-vizsgálat kimutatta, hogy a Barguzinban feltárt csontok genetikailag 99,2-9,99 százalékos hasonlóságot mutatnak két ma élő, női ági Petőfi-leszármazottal. Az MTA szerint ez a jelentés súlyosan hiányos és tévesek a következtetései.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet Archeogenetikai Laboratóriuma szerint a kínaiak DNS-vizsgálata nem alkalmas az MTA korábbi szakvéleményének megcáfolására. A genetikai jellegzetesség, amit a sanghajiak a rokonság bizonyítására kívánnak felhasználni, nagyon gyakori az európai népességekben, azzal a családi rokonság tehát nem bizonyítható. Hiteles történelmi források sincsenek arra, hogy Petőfi Barguzinban kötött volna ki.

Morvai azt mondta a Heolnak, hogy április 15-én konferenciát rendeznek a témában a szakmai kérdések megvitatására a kínai tudósokkal. Majd azt mondta, „július 17-én eltemetjük Petőfi Sándort a fővárosi Fiumei úti sírkertben, amire a külföldi visszajelzések alapján 50 ezer embert várunk”.

A Morvai Ferenccel készült interjúnkat itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik