Tudomány

Így gyilkolja le a Kínai Nagyágyú a kritikus hírportálokat

Egy kanadai intézet bemutatta, hogy a kiberhadviselés során hogyan tudja a Kínai Nagyágyú néven ismert informatikai eszköz blokkolni az egyes oldalakat, illetve miképp okozza azok összeomlását.

Kínának új kiberfegyvere van, amely a Kínai Nagyágyú néven vált híressé. A kínai kormány új informatikai eszköze segítségével ezentúl nem csak blokkolni tudja a nem kívánatosnak ítélt tartalmak megjelenítését, hanem egyenesen az adott internetes oldal összeomlását tudja előidézni derül ki a Citizen’s Lab, az internettartalom szabályozás módjait kutató torontói intézet tanulmányából.

Ezt az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadásnak nevezik (DDoS). Egy automatizált eszköz (a Nagyágyú) felkutatja az internetre kapcsolódó, sebezhető számítógépeket. Amikor talál egyet, feltelepít egy rejtett támadóprogramot, amitől a megtámadott gép irányíthatóvá válik egy másik számítógépről. Amikor pedig megvan a célpont – például egy Kínáról kritikusan vélekedő hírportál – akkor a “mestergépről” utasítást kapnak a “szolgagépek”, hogy az adott szerverre kapcsolódjanak. Ilyenkor a szerverre annyi “szolgáltatáskérés” érkezik, hogy megbénul, végső esetben pedig összeomlik.

A kínai internetes cenzúrát biztosító “Kínai Nagy Tűzfal” napi szinten óriási mennyiségű adatforgalmat ellenőriz. Amikor valaki csatlakozni szeretne egy nem kívánt tartalmú honlaphoz, a tűzfal hamis üzenetet küld a felhasználónak és a tiltott oldalnak, amivel magakadályozza a kommunikációt a két fél között. Mivel a 640 millió kínai internetező közül egyre többen próbálják megkerülni a tűzfalat, a kormány úgy ítélte meg, ideje újabb védekezést bevezetni – véli a CNN amerikai hírtelevízió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik