Tudomány
csoki (csoki, csokoládé, agy, agyműködés, kognitív funkciók, kísérlet, tudomány, egészség)

A csokoládé jót tesz az agyműködésnek

Dávid Imre
Dávid Imre

városlakó. 2015. 03. 31. 17:30

Amerikai tudósok szerint a kakaóbabban lévő flavonol kimondottan jótékony hatással van a memóriára.

Korábban a témában:

A csokoládéevés még a rendszeres edzésnél is nagyobb mértékben javítja az agyműködést – írja a Nature Neuroscience cikkére hivatkozva a MindBodyGreen.

Sajnos, a Columbiai Egyetem és az NYU kutatói szerint ahhoz, hogy kedvenc édességünk – pontosabban az annak fő alapanyagául szolgáló kakaóbab egyik hatóanyaga – kifejthesse áldásos hatásait, legalább napi egy kiló tiszta, finomítatlan kakaóport, vagy húsz kiló csokiszeletet kellene elfogyasztanunk. Márpedig ekkora mennyiséggel még a legelvetemültebb nassolók sem tudnának egykönnyen megbirkózni.

A kutatók laboratóriumi kísérleteik során három hónapon keresztül napi rendszerességgel adtak kakaóporból kivont flavonolt 50 és 69 év közötti, egészséges tesztalanyaiknak. A résztevők fele csak kis, a másik felük viszont kiadós adagot kapott; utóbbiaknak jelentősen javult a memóriájuk.

A tudósok meglepve tapasztalták, hogy a csokoládéval ellentéten a napi rendszeres testedzés egyáltalán nem javította az idős emberek agyműködését. Ami több mint meglepő, hiszen az eddigi kutatások szerint a testmozgás alapvetően pozitív hatással van a kognitív funkciókra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.