Tudomány
evolúció (evolúció, fejlődés, genetika, )

Gyorsabb az ember evolúciója, mint eddig hittük

Bár az szinte biztos, hogy a genetikai Ádám és a genetikai Éva soha nem találkoztak, a kutatások arra engednek következtetni, hogy körülbelül egy időben éltek.

Korábban a témában:

Az egy populációt érintő eddigi legátfogóbb új kutatás eredményei szerint az emberi faj gyorsabban fejlődik, mint azt eddig gondoltuk. A kutatók azután jutottak erre a következtetésre, hogy kimutatták: szinte minden, jelenleg élő ember genetikai öröksége visszavezethető egyetlen férfi ősre, aki körülbelül 250.000 éve élt. Ez azt jelenti, hogy a „genetikai Ádám” 100.000 évvel később élt, mint ahogy ezt eddig gondolták, mindez pedig arra enged következtetni, hogy sokkal gyorsabban zajlik az emberiség genetikai alakulása, mint ahogy eddig gondoltuk – írja a The Guardian.

Kári Stefánsson, a deCODE Genetics cég munkatársa és a tanulmány főszerzője szerint mindez röviden annyit jelent, hogy „gyorsabban fejlődünk, mint eddig hittük”.

 Kép: Thinkstock

A tanulmány azt is bebizonyítja, hogy a közös férfi ősünk körülbelül akkor élt, mint a „mitokondriális Éva” – a nő, akinek genetikai anyagára minden ma élő nő DNS-e visszavezethető. Bibliai megfelelőjükkel ellentétben a genetikai Ádám és a mitokondriális Éva korántsem az egyetlen emberpár volt, sőt, szinte biztos, hogy soha nem is találkoztak.

Amikor egy népesség mérete állandó – ahogy ez így is volt igen hosszú ideig – egy férfinak átlagosan egy fia lesz, egy nőnek pedig átlagosan egy lánya. Mindez azt jelenti, hogy bármely férfinél igen nagy az esélye annak, hogy előbb-utóbb kihal a vérvonala, bármely férfi leszármazottjuk pedig, például a lányuk fia egy másik férfitól kapja az Y-kromoszómáját. Az elmélet szerint, ha elég sokáig megyünk vissza az időben, csak egyetlen férfi marad, akinek a DNS-e napjainkig is jelen van: ő az Y-kromoszóma Ádám.

 Kép: Thinkstock

A kutatók úgy határozták meg, hogy mikor élt ez a férfi, hogy 753 izlandi férfi Y-kromoszómáit hasonlították össze, akik 274 apai ágba tartoztak. Egy molekuláris óra segítségével becsülték meg Ádám korát, amely a generációnként fellépő DNS-mutációk számát vette alapul. Ez alapján a Nature Genetics folyóiratban megjelent tanulmány szerint Ádám valamikor 174 – 321 ezer évvel ezelőtt, míg a genetikai Éva körülbelül 200 ezer éve élhetett. Ádám korát illetően ez hatalmas előrelépés a megelőző becslésekhez képest, melyek 50 ezer és 500 ezer év között mozogtak.

A kutatásban résztvevő Agnar Helgason szerint az eredmények segíthetnek pontosabban meghatározni az emberi evolúció főbb dátumait, például hogy mikor vándoroltak őseink Afrikából Európába. „Kíváncsiak vagyunk, hogy honnan jöttünk, és hogy mikor” – mondta – „Az új adatok az utóbbi kérdésben segíthetnek.”

Egyébként már korábbi kutatások is arról számoltak be, hogy az emberiség jelenleg gyorsabban fejlődik, mint bármikor, mióta 6 millió éve elváltunk a mai csimpánzok őseitől. A Wisconsini Egyetem által végzett kutatás azt mutatja, hogy az emberi génállomány legalább 7%-a ment keresztül újabb keletű fejlődésen. Néhány ezek közül a világos bőrrel és kék szemekkel kapcsolatos Észak-Európában, nagyobb malária-rezisztenciával egyes afrikai populációk esetében, illetve egy olyan gén megjelenésével, mely által képesek vagyunk megemészteni a laktózt.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.