Tudomány

A halál szele csapta ma meg a Földet

aszteroida (aszteroida, )
aszteroida (aszteroida, )

Hajszálnyival zúgott el mellettünk egy óriási aszteroida. Lehet, hogy a következő már betalál, és ebből a szempontból rossz hír: a mostanit sem vettük észre időben.

A 2014 YB35 elnevezésű aszteroida csaknem egy kilométer átmérőjű, és 37 ezer kilométer/órás sebességgel közelítette meg a Földet a reggeli órákban. Nem volt veszélyesen közel, a 4,5 millió kilométeres távolság csak csillagászati értelemben számít “hajszálnyinak”, amit a tudósok ki is használnak: kényelmesen megfigyelhetik, és életmentő információkra tehetnek szert arra az időre, amikor egy ilyen égi ágyúgolyó majd tényleg célba veszi a kék bolygót.

Váratlanul jött

Attól, hogy “átlagemberként” semmit nem érzékeltünk belőle, még nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ami a 2014-YB35-öt igazán ijesztővé teszi, hogy csak tavaly december végén fedeztük fel, magyarul ha bekövetkezett volna a legrosszabb, csupán szűk három hónap adatott volna a védekezésre… Ha becsapódott volna, az ütközés ereje elérte volna a 15 ezer megatonnát. a világ eddigi legnagyobb nukleáris fegyvere, a szovjet cár bomba robbanóereje 100 megatonna volt.A NASA régóta dolgozik az egy kilométer átmérőnél nagyobb Földközeli aszteroidák feltérképezésén, eddig körülbelül 90 százaléknál tartanak. Magas arány, mégis a 2014-YB35 bizonyítja, hogy a maradék 10 százalék halálos meglepetést okozhat.

Olvasói sztorik