Tudomány

Lopott volt az önmumifikált szerzetes?

A Buddha-szoborba rejtett önmumifikált szerzetest pénteken váratlanul elvitték Budapestről, Kína azt állítja, a "szobrot" 1995-ben Jangcsun településről lopták el.

Kínában vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy valóban a Fucsien tartományból 1995-ben ellopott Buddha-szobor volt-e kiállítva a Magyar Természettudományi Múzeumban. Ha a gyanú megalapozottá válik, Kína vissza fogja követelni. A szobrot egyébként pénteken váratlanul hazaszállíttatta a tulajdonosa, egy holland magángyűjtő. Magáról a szoborba foglalt szerzetesről itt olvashat bővebben.

Bizonyítani tudják

A Beijing Wan Pao című pekingi esti újság szerint a fucsieni Jangcsun településen munkába induló gazdálkodók 1995-ben, egy reggel vették észre, hogy Pucsaotan nevű templomukba illetéktelenek hatoltak be és elvitték Buddha-szobrukat. Egyedül a korábban fejére helyezett korona maradt meg. A szobor a Szung-dinasztia (960-1279) idején készült, és azt tartják róla, hogy egy buddhista szektaalapítónak állított emléket.

A helyiek nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a szobor hátán kétszer ugyanaz a négy írásjegy volt látható. Csing sou csung hszin: jelentése körülbelül annyi, hogy “keze által javított”. Ez arra utalt, hogy az írásjegyek felfestője javításokat végzett az alkotáson. Lin Pen-csün, aki annak idején a restaurátori beavatkozást végezte, időközben meghalt, de a faluban őriznek egy tárolóedényt, amelyen Lin mester ugyancsak otthagyta keze nyomát, és feliratán az utolsó két írásjegy azonos a Buddhán is szereplőkkel. Ezekkel egyértelműen azonosítható, hogy ugyanarról a szoborról van-e szó – állította Liu Zsen-csü, aki annak idején a festéket keverte Lin Pen-csünnek.


Erről a “szoborról” van szó (Magyar Természettudományi Múzeum)

Visszakövetelik

Egy fucsieni lap arról adott hírt, hogy a tartományi önkormányzat nyomozást kezdeményezett az ügyben, miután Jangcsun falu lakosai jelezték, “megtalálni vélték” a számukra fontos ereklyét. A helyi kulturális örökségvédelmi hivatal szakértőkkel kívánja kivizsgáltatni a felvetés jogosságát, és szóvivője közölte, amennyiben megalapozottnak tűnik a gyanú, kezdeményezni fogják a szobor visszajuttatását.

Az MTI-nek szombaton a természettudományi múzeum szóvivője megerősítette, hogy a szobor holland tulajdonosa pénteken váratlanul összecsomagoltatta és elszállíttatta a Múmiavilág című kiállítás központi darabját. Kiss Stefán Mónika közölte: a tulajdonos nem indokolta meg döntését, de a szerződés szerint “megtehetik, hogy bármikor elviszik a kölcsönzött tárgyakat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik