Kultúra

Váratlanul vitték el Budapestről a Buddha-múmiát

buddha szobor (buddha szobor, meditáció, buddhizmus, )
buddha szobor (buddha szobor, meditáció, buddhizmus, )

Összecsomagoltatta és elszállíttatta a budapesti természettudományi múzeumból holland tulajdonosa a világhíressé vált Buddha-szobrot, amelynek belseje egy mumifikálódott szerzetest rejt.

A múzeum szóvivője az ügyről az MTI-nek elmondta, lehet, hogy a szobor Budapesten volt látható utoljára. Kiss Stefán Mónika előzőleg a péntek délután történtekről a Hszinhua hírügynökségnek azt mondta, a lépést “megdöbbentőnek és sajnálatosnak” tartja. Sem a tulajdonos magánszemély, sem a szállítási vállalat nem adott magyarázatot a múzeum vezetésének a döntésről.

A szóvivő az MTI-nek is megerősítette, a tulajdonos nem indokolta döntését, de a szerződés szerint “megtehetik, hogy bármikor elviszik a tőlük kölcsönzött tárgyakat”. A múzeum Múmiavilág című kiállítása, amelynek a szobor a központi darabja volt, Budapesten május 17-ig látható, majd Luxembourgba menne tovább. Az intézmény a hollandiai Assen város Drents Múzeumától kapta kölcsön a szobrot, amely egy magángyűjtő tulajdona, az illető 1996-ban vásárolta.

Szikossy Ildikó antropológus, a kiállítás egyik kurátora a Hszinhuának elárulta, hogy a múzeum péntek délelőtt kapott partnerétől egy telefonhívást, amelyben arról tájékoztatták, hogy a tulajdonos a szobor visszakérése mellett döntött és egy autó úton van érte. A tulajdonos maga nem jelent meg a csomagolásnál. Korábbi hírekből úgy tudni, hogy a tulajdonos egy rést vett észre a szobor talapzatán, és gyanítani kezdte, hogy rejt valamit az alkotás. Miután tavaly az amsterdami Meander egészségügyi központban CT-vel megvizsgálták, kiderült, hogy a szoborban egy párnán ülő, 30-40 éves szerzetes 900 éve mumifikálódott teste van. Azt is megállapították, hogy a test önmumifikálásnak köszönhetően konzerválódott. A párnát 300 évvel később helyezték el alatta a szobor belsejében.

A természettudományi múzeumban szintén kiállított párnán talált kínai karakterekből arra lehet következtetni, hogy a szerzetes neve: Csang Liu-csüan. A kínai médiában képes beszámolókkal nagy visszhangot kapott a budapesti kiállítás főszereplője, s nemrégiben megjelent hírek szerint a délkelet-kínai Fucsien tartomány Jangcsun nevű falujában élők állítólag “ráismertek”. Azt gyanítják, hogy azonos a templomukból 1995-ben ellopott Buddha-szoborral. A világon mára mindössze 20-25 önmagát mumifikált szerzetes teste maradt fent.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik